Debattinlägg

Om funkofobi

Min son har diagnosen autism. Vi bor i ett bostadsområde med många grannar tätt inpå, och för ett tag sedan uppstod det problem. Sonen är väldigt fascinerad av lampor, och en granne hade satt fast lampor i marken runt sin uteplats. Min son började ta för vana att springa dit och undersöka lamporna – under tiden jag låste ytterdörren försvann han alltid iväg som ett skott, och jag fick springa efter. Det blev en del åverkan på lamporna, och till en början betalade jag för detta. Grannen envisades dock med att fortsätta placera ut nya lampor, trots att detta uppenbarligen inte fungerade så bra. Jag ringde då till bostadsbolaget, och de sa faktiskt att när man bor så här så får man gilla läget – att ha lampor på uteplatsen är inte en mänsklig rättighet.

Jag har förstås många liknande berättelser jag skulle kunna skriva om, men jag tyckte att just den här var så talande. Grannen verkade ju vara av den åsikten att det var bristande respekt för en annans egendom som var problemet. Han väntade sig att en sexårig autistisk pojke skulle anpassa sig efter hans verklighet, istället för tvärtom. Varför?

Nu finns det ett nytt ord för att beskriva fördomar som rör människor med funktionshinder – ”funkofobi”. Men hur kan man motverka det här?

Ett sätt kan vara att sprida kunskap om funktionshinder. Ingen människa är egentligen handikappad i sig själv, utan blir det först i mötet med omgivningen. Om de flesta människor vore lama i benen skulle det antagligen finnas rullstolsramper överallt, då det skulle höra till normen. Samhället är anpassat efter en rad normer, och för att passa in bör man uppfylla dessa. Det är när man inte uppfyller dem som problemen uppstår, och man kan då exempelvis räknas som funktionshindrad.

Det finns många missförstånd i omlopp. Nyligen beskrev TV 4 autism som något man kan bli frisk från. Att bli botad förutsätter att man har en sjukdom, men autism är inte en sjukdom. För att få diagnosen krävs det att man uppfyller vissa kriterier, att man har egenskaper som räknas som autistiska. Det kan t. ex. röra sig om svårigheter att förstå sociala regler. Du kan läsa mer här. De flesta människor har någon av dessa egenskaper, men för att få diagnosen ska man ha flera av egenskaperna, inom flera olika områden. Var gränsen går för att man ska räknas som autistisk är med andra ord ingen självklarhet, utan är något man har kommit fram till – gränsen är godtycklig.

Jag skulle vilja efterlysa lite mer tolerans i samhället för varandras olikheter, men också att man inte bara ser dem som något negativt. Min son, i likhet med andra som har diagnosen autism, har många fantastiska sidor. Han är väldigt smart när det gäller vissa saker, och han ser på saker och ting ur en annan synvinkel. På så sätt lär han även mig att tänka annorlunda, att se på saker i ett nytt perspektiv.

För att motverka den rådande strukturen krävs också att vi värnar om funktionshindrades rättigheter, exempelvis genom att ge stöd till funktionshindrade och deras anhöriga.

Fi vill ”säkra människors lika möjligheter och utfall oavsett kön, hudfärg, etnicitet, klasstillhörighet, sexualitet, funktionsförmåga eller könsidentitet”. Det är en av anledningarna till att jag är medlem. Mer om Fi:s politik kan du läsa här.

/Medlem i Fi Jämtland

En tanke på “Om funkofobi

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s