Debattinlägg / Pepp

Polisens register och krav från Feministiskt Initiativ

Några av er har säkert redan sett den information som kom i går, att polisen har använt sig av ännu ett förbjudet register, ett kvinnoregister. För drygt ett år sen kom det fram att polisen i Skåne fört ett olagligt register över romer, och därefter har det bland annat dykt upp åsiktsregister hos polisen i Västra Götaland, över personer som protesterat vid utvisning av flyktingar. Och nu alltså, ett kvinnoregister hos polisen i Stockholm.

Kvinnoregistret innehåller kvinnor som anmält att de blivit misshandlade, och polisen har försökt försvara det med att det är för att kartlägga brottsligheten och försöka hitta mönster. Men där finns mycket personliga och ogrundade åsikter om kvinnorna som anmält, som ”mytoman”, ”psykiskt instabil” och ”knepig”. Du kan läsa mer om registret HÄR, men jag vill varna för ”korten” längst ner på sidan. Där går det att läsa om olika ärenden och de epitet som poliserna gett de registrerade kvinnorna, det är otäck läsning.

Fi gjorde, med anledning av kvinnoregistret, ett uttalande igår:

Först romregistret och nu det här. Polisen har i över 10 års tid registrerat mer än 2000 kvinnor som anmält våld eller hot. Ett register fullt av integritetskränkande information och kommentarer. Polisen hänvisar till ett tillstånd de fått att föra register – men det de fått tillstånd till är att registrera gärningsmän, inte våldsutsatta, och det tillståndet gick ut för flera år sedan. Det måste till en förändring!

● Vi kräver en oberoende utredning av registret och ansvarig polisenhet.

● Vi kräver ett fristående organ som utreder brott begångna av poliser. Poliser ska inte utreda sig själva.

● Vi kräver en oberoende granskning av den institutionella diskrimineringen inom polisen.

● Vi kräver att alla som jobbar inom rättsväsendet ska gå obligatoriska kurser i antirasism, genus och normkritik. Det ska vara en självklar del av polisutbildningen och följas upp med fortbildning under tjänstgöring.

IMGP3141

KOM IHÅG!

Lördag 20 december

Gågatan, Mittpunkten 11.00

Vi delar ut information om
Feministiskt Initiativ

Var med så kort eller lång stund du kan,
Vi gör det tillsammans!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s