Aktuellt / Pepp

Rösta efter din övertygelse!

För några dagar sedan publicerades en debattartikel i Aftonbladet av Lena Einhorn, läs den HÄR, där hon talar om att hon inte kommer att rösta på Feministiskt Initiativ, även om hon sympatiserar med oss.

I ett svar i Aftonbladet svarar Gudrun Schyman henne, du kan läsa den HÄR. I artikeln står bland annat:

”F! föddes inte som protest mot borgerlig politik utan i en frustration över fortsatta löneskillnader, fortsatt ojämnt familjeansvar, fortsatt våld mot kvinnor, fortsatt sexuell exploatering oavsett regering. Insikten om att ett samhälle med kvinnohat och sexism också bär rasism, homofobi, transfobi och fördomar mot funktionsvariationer har vuxit. F! finns för att det behövs ett parti som synliggör detta. Rasismen är varken könlös eller klasslös. Homo- och transfobi finns inte i ett vakuum.”

”Att rösta utifrån sina värderingar är inte en risk. Gör du inte det finns det däremot en överhängande risk för att den förändring du vill se aldrig kommer.”

Gudrun Schyman utvecklar det här i ett av sina feministbrev, nummer 113 i ordningen, som du kan läsa i sin helhet på hennes hemsida HÄR. Bland annat skriver hon:

”Den antirasistiska feministiska folkrörelse som idag är F! arbetar långsiktigt och har siktet inställt på mänsklig utveckling och hållbarhet. Vi strävar efter civilisatorisk och samhällelig utveckling. Vi är större som människor än vad de stereotypa könsrollerna erbjuder oss och vi är större som förändringskraft när vi styrs av kärlek i stället för rädsla. Att rösta på det man tror på är inte en risk. Däremot finns det en stor risk för att den förändring som jag egentligen vill ha aldrig kommer, om jag ständigt sviker mina värderingar.

Samma dag som Lena Einhorns artikel publicerades fick jag ett mail med texten: Jag anser att man först och främst av ideologiska skäl bör rösta på Fi, ni har den bästa feministiska politiken (såklart!). Men också den starkaste antirasistiska politiken. Men även av taktiska skäl bör man rösta på Fi. Med fyra partier på den röd-grön-rosa sidan blir det svårt för Alliansen att bilda regering.

Så kan man också se det – om man vill vara taktisk.  Framför allt kan vi inte bara tänka på nästa val. Politiken ska inte ta efter kvartalsekonomin. Vi ska tänka på nästa generation. Det är deras, och vår, längtan efter förnyelse och hopp om förändring som ska forma dagens politik.”

Andra i ledningen av Feministiskt Initiativ har twittrat själva eller retweetat andra och håller med Gudrun Schyman: Rösta med ditt hjärta och din övertygelse!

17Dagens största snackis har varit att KDs partiledare skriver ett debattinlägg där han möter upp SDs krav på minskade kostnader för invandring, läs mer HÄR. Inte helt oväntat bemöts det positivt av SD, läs HÄR. KD blir alltså det första allianspartiet som i sin valkampanj öppnar upp för att dels föröka locka tillbaka väljare de förlorat till SD, dels ställer dörren på glänt för ett samarbete efter valet. Undrar om det kommer att räcka för att de ska hålla sig över 4%gränsen i valet?

Avslutningsvis vill jag tipsa om Kultwatch, som påbörjat en ordbok. Första ordet är ”rasifierad”, läs mer HÄR!

 Ingrid Mårtensson, vice ordförande Feministiskt Initiativ Jämtland

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s