Debattinlägg / Pepp / Valkampanj

Vilken sorts politik vill vi feminister som lever i landsbygd/glesbygd ha?

Vi vill ha en feministiskt politik, men hur ska den se ut i praktiken för att vi ska kunna leva och verka på landsbygd och i glesbygd? Vilka frågor är viktiga för oss? Vi har en möjlighet att vara med och ge förslag till hur Feministiskt Initiativs praktiska politik ska se ut, men det är kort om tid, för det här tillfället. Motioner till Kongressen ska lämnas in senast den andra januari, så om du vill aktivera dig och vara med och bidra till en feministisk politik som innefattar hela landet, så har du chansen NU!

Efter att ha diskuterat frågan bland några av medlemmarna i FI Jämtland har jag spaltat upp några ostrukturerade och ännu ej genomarbetade frågor och förslag, och jag skulle gärna se att fler var med och hade synpunkter på dem! Kommentera här i bloggen, via vår mail (jamtland@feministisktinitiativ.se) eller i vår facebookgrupp HÄR!

I förslaget som just nu ligger till Landsbygdspolitik för Feministiskt Initiativ finns en hel del av det vi tycker är viktigt med, som bredbandsutbyggnad, kollektivtrafik och stöd till småföretag. Utöver det har vi förslag som vi eventuellt kan hinna motionera om:

  • Hur kan våldsutsatta kvinnor skyddas på orter där det ofta är långt till polis och där ”alla känner alla” så skyddat boende innebär flytt långt från hemtrakter?

  • Vad gör vi för att underlätta för samer att leva kvar och behålla den särart de har rätt till? Till exempel deras rätt till land, och en nyanserad rovdjurspolitik.

– En ratificering av ILO 169 (Konventionen om ursprungsfolk och stamfolk) är den viktigaste frågan.
– Samer måste ges huvudansvaret över sina renbetesmarker. Idag kan vem som helst bygga gruvor till exempel, på betesmarkerna utan hänsyn till de samiska näringar som bedrivs där.
– Hot och trakasserier mot samer som grupp och enskilda samer måste tas på allvar. Ännu har aldrig en enda anmälan gått till åtal. Detta medför att ribban för det tillåtna kränkningarna höjs.

  • Underlätta för små företag att få kravmärkning/ekologisk märkning. Enligt de som arbetar med det här kan det vara tungt att få märkningen och det kräver tid, kunskap och kostnader som blir svårt för små och nystartade företag.

  • Underlätta frakter av produkter och tjänster via tåg, då flyg både kan vara en dyr kostnad OCH ge bad will till ett litet företag som vill ha en miljövänlig profil. Se till att järnvägen underhålls och utvecklas och att kostnaderna hålls nere för den som vill utnyttja tåg.

  • Se till att det finns statliga/kommunala ”konsulenter” över hela landet som kan hjälpa till att söka bidrag från till exempel EU, eller med pappersarbetet för olika former av certifieringar för att underlätta för små företag och nystartade företag.

Kom gärna med fler förslag, kommentera de vi redan har, utveckla dem, kritisera dem eller förkasta dem! Har vi exempel på olika ”kvinnofällor” som är specifika på landsbygd/glesbygd, till exempel, och därför behöver egna praktiskt politiska punkter? Ös på bara! Antingen hinner vi motionera nu, eller så kan vi fortsätta bearbeta dem till mer genomarbetade förslag till nästa motionstillfälle.

IMGP3149

Jag undrar vad jag ska svara om 30 år, när jag får frågan ”Vad gjorde du för att stoppa utvecklingen 2015?” Det är nu vi har chansen att styra landet rätt igen. Mot ett land som står upp för de mänskliga rättigheterna, som öppnar sin famn och sin hjärta för de som har det svårt, och som ser till att de som kommer efter oss inte behöver oroa sig för att vara sig själva! Som ser till att utveckla ett jämställd samhälle, där alla får plats, och där det är andra värden än tillväxt och kapitel som är viktigast.

VI kan göra skillnad, men då behövs ditt engagemang NU! Vårt event här i Östersund i dag fick ställas in, i en kombination av att det var få aktiva som kunde (kanske inte så underligt så här strax före jul) och av de som kunnat vara med blev flera sjuka. Men det finns annat du kan göra! Starta ett eget event på din ort, ge dig ut på egen hand, var med i kommande event, skriv en insändare, kommentera på bloggen, ge förslag på aktiviteter via facebookgruppen, skriv ett inlägg till bloggen, eller lämna bara förslag på vad du vill läsa om.

Men GÖR något och gör det NU, så kan du ärligt svara kommande generationer att du var med och räddade vårt land!

IMGP4929Ingrid Mårtensson

Vice ordförande FI Jämtland

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s