Debattinlägg / Information

Abort är en mänsklig rättighet!

I dag, så här mitt i julrusningen, kommer en debattartikel från Gudrun Schyman om aborträtten, du kan läsa den HÄR!

Hennes utgångspunkt för artikeln är attentatet vid filmvisning av filmen ”Vessel”, på en abortfilmfestival som hölls för att uppmärksamma att det är 40 år sedan den svenska abortlagstiftningen trädde i kraft:

”Att kasta in en rökbomb i en lokal där både vuxna och barn befinner sig, kan och bör inte beskrivas som någonting annat än ett terrorattentat och är ett hot som bör tas på största allvar. Aborträttsfestivalen arrangerades av RFSU och tidningen Ottar för att uppmärksamma att aborträtten nu funnits i 40 år i Sverige. Attentatet mot festivalen kan inte tolkas som någonting annat än en våldsam protest mot aborträtten. Det blir åter tydligt att en vunnen rättighet aldrig kan tas för självklar.”

I artikeln beskrivs vad abortförbud, eller försvårande av aborter leder till i vår värld:

”I två tredjedelar av världens länder är abort olagligt och varje år genomförs 20 miljoner osäkra aborter, enligt WHO. Runt om i världen dör mer än en halv miljon kvinnor varje år i samband med graviditet, förlossning eller en osäkert utförd abort. Fler än 70 000 av dödsfallen beror på osäkra aborter.”

Artikeln innehåller även Feministiskt Initiativs ställningstagande i frågan:

”Feministiskt initiativ anser att rätten till abort är en mänsklig rättighet. Stater som förvägrar människor abort bryter mot mänskliga rättigheter. EU berömmer sig för att vara en civiliserad union och vill gärna vila på respekten för mänskliga rättigheter. Därför borde det vara oacceptabelt att stillatigande se på när kyrkans och politikens män systematiskt kränker människors rätt till självbestämmande över sin egen kropp.”

Den avslutas med en uppmaning:

”Rätten till fri abort ifrågasätts såväl inom Sveriges gränser som utanför. Motståndet mot aborter måste ses i ett globalt sammanhang där många kvinnor förvägras denna rättighet. Därför är det av stor vikt att Sverige som stat aktivt driver och arbetar för kvinnors rättighet till sexuell och reproduktiv hälsa nationellt och internationellt.”

IMGP4924I övrigt kom det i dag nyheter om att Regeringen och Alliansen sitter i hemliga samtal, som eventuellt kan utmynna i att ett extra val inte blir av. Det är först den 29 december som det går att utlysa extra valet officiellt, så först därefter vet vi om våren blir kampanjande, eller om vi kan återgå till de ursprungliga planerna. Våra ursprungliga planer var att skugga landsting och kommun och informera om våra åsikter i de lokala frågorna, medan en kampanj innebär att vi får belysa frågor på riksnivå, och hur de påverkar oss i Jämtland. Nu får tiden visa vilken väg vi ska ta. Läs artiklar HÄR och HÄR!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s