Aktuellt / Debattinlägg

Inget extra val

I dag kom beskedet, det blir inget extra val i mars. Regeringen och Alliansen har kommit överens om ett sätt som innebär att det går att fortsätta i nuvarande konstellationer, läs till exempel HÄR.

”Uppgörelsen innebär att Alliansen kommer att lägga ner rösterna i budgetomröstningen till våren. De sex partierna är också överens om att den statsministerkandidat som samlar stöd som är större än en annan tänkbar partikoalition ska släppas fram.

Dessutom är partierna överens om att utbrytningar ur budgeten inte ska tillåtas i fortsättningen. Det har varit ett krav från allianspartiernas sida, efter att den dåvarande oppositionen bröt ut en sänkning av den statliga inkomstskatten hösten 2013.”

Överenskommelsen innebär dessutom att sex partier, S, MP, M, FP, C och KD, samarbetar inom vissa frågor:

”De sex partierna pekar ut tre områden som lämpar sig för blocköverskridande samarbeten. Det handlar om försvaret, energifrågan och pensionerna.”

Självklart är det av godo att de når en överenskommelse. Ett extra val innebär stora kostnader, ett Sverige som inte styrs fullt ut under tiden och ett osäkert utfall. Samtidigt finns det en fara i att partier gör överenskommelser över blockgränser, när deras väljare valt dem utifrån deras ståndpunkt i vissa frågor. Dessutom är det osäkert om vad som kommer ut av samarbetet inom de ovanstående områdena, så vårt inlägg i debatten behövs!

Gudrun Schyman har kommenterat det hela, du kan läsa HÄR!:

”Överenskommelsen är välkommen men samtidigt måste det sägas att den borde ha kunnat komma till stånd tidigare, redan innan budgetomröstningen. Alliansen kunde ha lagt ner sina röster redan då, i slutomröstningen, och gjort en protokollsanteckning med i princip samma innehåll som den uppgörelse man nu träffat. Så vad stod i vägen? Förmodligen Makten. Vittringen efter att regeringen skulle avgå och regeringsmakten skulle återtas av Alliansen. En slutgiltig förnedring av socialdemokraterna. Vi såg alla de triumferande minerna på väg till de nattliga samtalen.”

”Margot Wallströms feministiska säkerhetspolitik, vilken plats kommer den att få bland alliansen Nato-kramare? Här behövs opposition. Här behövs Feministiskt initiativ som blåslampa i politiken!”

”En bra pension förutsätter ett oavbrutet yrkesliv med heltidstjänst och bra löneutveckling. Med andra ord upprätthålls och förstärks alla yrkeslivets orättvisor livet ut. Kvinnor, arbetslösa, långtidssjukskrivna, utrikes födda med flera missgynnas systematiskt. Det behövs genomgripande förändringar och de behövs NU!”

”Det är bara att hoppas på att både MP och C kan påverka kärnkraftskramarna och få dem att arbeta för både minskad bilism, ökad kollektivtrafik och minskad köttkonsumtion. Utan en aktiv opposition kommer det inte att gå.”

”Två frågor med akuta problem saknades helt – skolan och arbetet med migration och mot rasism. Det är förvånande.”

”Slutsatsen blir att överenskommelsen mellan regeringen och Alliansen gör att behovet av en politiskt självständig feministiskt kraft växer. Oppositionspolitiken är alltför viktig för att överlåtas till enbart det riksdagsparti som nu står utanför alla uppgörelser.”

Så, vi behöver fundera på hur vi på bästa sätt kan påverka politiken, nationellt, regionalt och lokalt, så att intersektionella och feministiska perspektiv beaktas och får vara med och påverka. Den planering vi redan gjort för våren får vi nu revidera och göra om. Återigen kan vi ha ett mer lokalt perspektiv och börja utbilda oss, skugga landsting och kommuner och vara med i debatten. Om du har förslag och idéer, och kanske vill vara mer aktiv, hör av dig! Antingen här med en kommentar, via vår mail (jamtland@feministisktinitiativ.se) eller i vår facebookgrupp, HÄR.

Ingrid Mårtensson

Vice ordförande FI Jämtland

IMGP3361

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s