Aktuellt / Debattinlägg

Kan det som händer i Spanien hända här?

I dag vill jag uppmärksamma den nya lagen som Spanien antagit i december, läs mer HÄR.

Det skrevs en del om de nya lagarna i Spanien för ett år sedan, och om hur det förhindrar möjligheten för medborgarna att uttrycka sina åsikter, men nu, när lagen antagits, har det varit ganska tyst om den. Media har kanske haft fullt upp med vår egen regeringskris, så den här nyfiken har hamnat i skymundan. Det borde den inte. Att Spanien, ett land med demokrati och en medlem i EU, kan anta den här typen av lag är skrämmande, och vi kan bara hoppas att Europas övriga länder protesterar och inte själva börjar gå åt samma håll. Gudrun Schyman har skrivit en debattartikel om det, som du kan läsa HÄR!

”Folket i Spanien har fått munkavle och att ta den av sig har ett högt pris. Fem miljoner i böter om du uttrycker kritik mot staten. Ett land där 90 000 svenskar bor, har fått kraftigt inskränkta demokratiska rättigheter och svenska journalister är tysta. Det händer i Spanien och det kan hända här.”

”Om du deltar i en demonstration för att ifrågasätta regeringens agerande, kan det alltså leda till böter på 5 miljoner kronor. Jag upprepar: fem miljoner kronor för att utnyttja det som vi i Sverige ser som vår självklara demokratiska rätt, rätten att få tala fritt. Året är 2014 och det här händer i Spanien just nu.”

Just nu är Sverigedemokraternas möjligheter att påverka ledningen av Sverige minskade, men det här är i linje med vad de vill införa, om de får möjlighet. De har uttryckt att de vill styra vad media ska rapportera om och hur, samtidigt som de motionerar om att ta bort presstödet. Det här tyder på deras vilja att kunna likrikta information och på så sätt inskränka yttrandefriheten och tryckfriheten, samtidigt som de fortfarande säger sig stå för dem.

Det är därför viktigt att vi fortsätter att visa upp Feministiskt Initiativ som ett tydligt alternativ i politiken!

IMGP4924Ingrid Mårtensson

Vice ordförande FI Jämtland

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s