Recension

Feminism, en recension

Inled det nya året med att läsa lite feministisk litteratur!

Jag tänker recensera några av de böcker jag själv läst. Ta recensionerna för vad de är, mina egna personliga reflektioner och åsikter. Läs gärna själv och bilda dig din egen uppfattning! Jag börjar med att recensera:

Feminism av Lena Gemzöe

Feminism Lena Gemzöe

Den här boken är en översiktlig genomgång av feminismens framväxt och en beskrivning av hur det förändrats över tid. Boken tar även upp intersektionalitet, alltså att du kan utsättas för olika sorters diskriminering och förtryck, inte bara utifrån att du är kvinna. Det kan vara den klass du tillhör, din etnicitet, eventuella funktionsnedsättningar, ålder, sexuellt uttryck och/eller sexuell läggning. Jämställdhet är inte lätt och feminism är inte heller lätt. Det blir lätt den vita medelklasskvinnans feminism som tar mest plats och som syns och hörs mest, precis som det är den vite medelklassmannens världsåskådning som oftast ses som den rätta…

Den här boken kommer nog att ligga kvar på ”Att-Läsa- hyllan” och vara min uppslagsbok. Jag behöver titta i den många fler gånger för att få ord och bakgrundsteori till det jag ser och tycker. I den här första genomläsningen fick jag till exempel ord för vilken typ av feminist jag är! Nu kommer jag att förenkla något rent överdjävligt, men ha överseende!

– Liberalfeministerna utgår från det politiska, de menar att det är lagar som ska förändras för att vi ska bli jämställda.

– Radikalfeministerna utgår från det personliga, och menar att det är i hemmet förändringen måste börja för att vi ska bli jämställda.

– Socialistiska radikalfeminister utgår från både det politiska och det personliga och ser patriarkatet och kapitalismen som två strukturer som båda förhindrar kvinnor att bli jämställda.

Gissa var jag känner mig mest hemma? Jag är, enligt den här boken, en stolt socialistisk radikalfeminist! Krossa patriarkatet och kapitalismen!

Vad jag tycker om boken? Läs, läs, läs! På ett enkelt sätt presenteras feminismens framväxt, både patriarkat och genussystem förklaras, boken belyser intersektionalitet och avslutar med en feministisk utopi!

Ingrid Mårtensson

Vice ordförande FI Jämtland

IMGP4934

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s