Debattinlägg

Vilka strukturer finns i Jämtland och vad kan vi göra åt dem?

Julia Bahner, en av de tre ledamöter från FI som sitter i Göteborgs Kommunfullmäktige, har intervjuats om de frågor hon driver i kommunen för att Göteborg ska kunna bli en mer tillgänglig kommun, du kan läsa det HÄR.

Göteborgs kommun har sedan tidigare riktlinjer för individuellt stöd till personer med funktionshinder och under hösten har några andra parter kommit med tilläggsförslag som FI ställer sig bakom. Men det behöver finnas mer än bara förslag, det behöver bli praktisk handling av förslagen.

”I riktlinjerna går det att läsa att alla människor utifrån egna behov, oavsett kön, ska bemötas som individer. Julia påpekade dock att det inte räcker med allmänna skrivningar i riktlinjer om allas lika värde utan det måste till ett aktivt arbete för att motverka diskriminering.

– Genom sitt jämställdhetsprojekt Vi andas samma luft har föreningen Grunden, en förening av och för personer med intellektuella funktionshinder i Göteborg, visat att män och kvinnor rutinmässigt erbjuds olika aktiviteter i daglig verksamhet, t.ex. att kvinnor oftare erbjuds matlagning medan män oftare erbjuds hantverk, berättade Julia.”

”Fi driver också att stadens anställda ska erbjudas fortbildning i anti-diskriminering och normkritik.

– Som beskrivs i MR-programmet är det inte tillräckligt att uttala en vilja att bemöta alla lika, för vi är alla människor med olika normer och värderingar som vi systematiskt måste reflektera över och stärka i våra professionella roller. Som politiker har vi ett ansvar att erbjuda stadens anställda dessa verktyg som de sedan utifrån sin professionella kompetens och sina verksamheters förutsättningar implementerar på det sätt och på de områden som är bäst lämpade, fortsatte Julia.”

Strukturer i vårt samhälle gör oss benägna att tro att vi ser individen och individens behov, men egentligen lägger vi våra egna förutfattade meningar på vad just den här individen borde behöva och vara intresserad av. Jag har sett liknande beteenden i många sammanhang, där till exempel staten beskyllts för att rikta medel mer till män än kvinnor och därmed skapa ojämställdhet, när det i stället handlat om att de, som fattar beslut om vem som ska dra nytta av medlen, har valt att avdela mer till män än kvinnor.

Det är viktigt att vi lär oss se strukturerna och hur vi själva agerar efter dem, för att vi på så sätt ska kunna vara med och göra reell skillnad. När Feministiskt initiativ får en plattform inom kommunerna i Jämtland är det här en av de frågor vi med all säkerhet kommer att driva. Vilka beslut fattas i kommunen, vilka medel avsätts och hur fördelas medlen? Hur kan politiska beslut bli praktisk verksamhet och hur kan den verksamheten aktivt motverka alla former av diskriminering?

Om du har tankar och idéer om vilka strukturer som är starka i vårt län, och åtgärder för att bryta upp dem, dela gärna med dig av dina åsikter! Kommentera här på bloggen, eller på vår mail (fijamtland@feministisktinitiativ.se) eller i vår facebookgrupp HÄR!

IMGP4949

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s