Aktuellt / Pepp / Recension

Aktuella artiklar, insändare och Kvinnohistorier som boktips

Först lite länkar till nyheter och annat av intresse:

FI Stockholm har för första gången anställt personal till sitt kansli, läs HÄR. Tänk när FI Jämtland är där!

FI Uppsala uttalar sig om attacken mot moskén i Uppsala, läs HÄR!

Kultwatch bygger vidare på sin ordbok, den här gången är det rasism som definieras, läs HÄR!

Blogginlägget från i går (läs HÄR) har nu publicerats i förkortad form som insändare i Östersundsposten, läs HÄR!

Debatt är bra och vi ska titta framåt för att försöka förändra framtiden, men det är bra att ha med sig historia i ryggsäcken. Kvinnors historia är på många sätt osynlig i utbildning och litteratur, så i dag blir det ett boktips om kvinnors historia i lättillgänglig form!

Kvinnohistorier av Isa Edholm

Kvinnohistorier av Isa Edholm

De här korta berättelserna om 85 kvinnor från olika tider och länder är ett axplock från historier som användes i ett radioprogram som hette freja! som startade 1996. Istället för signaturmelodi inleddes varje program av att ett kvinnonamn ropades, och i slutet av programmet kom den kvinnans historia. Isa startade även en gång (1981?) det feministiska radioprogrammet ”Radio Ellen”.

Det här är en lättläst och kul bok. Den är fylld av alla möjliga sorters levnadsöden, från kvinnor som rest över världen och skapat sig framgång helt på egen hand, till kvinnor som slitit för familjen i sitt anletes svett utan att få något egentligen ut av det, mer än överlevnad. Isa har letat högt och lågt och det här urvalet är färgrikt och brokigt. Hoppen mellan de olika ödena kan vara stort, eftersom boken är uppställd i strikt bokstavsordning, utifrån kvinnornas förnamn, inte i kronologisk ordning. Det gör det spännande att läsa, för det kan vara enorma kontraster mellan 1600-tals kvinnan och 1900-tals kvinnan.

Det sorgliga är ändå att mycket är lika. Kvinnor sliter hårt, men slåss hela tiden, oavsett tidsepok och samhällsklass, mot samhällets begränsningar för dem. Begränsningar som formuleras och sätts upp av män. Den här boken är en enda lång beskrivning av patriarkatets ansikte över tiden och de sätt som kvinnor hittat för att ändå ta sig fram. Eller hur kvinnor anpassat sig och funnit sig i sitt öde. Eller, i vissa fall, hur de inte orkat kämpa utan valt att ta sitt liv.

Ett återkommande tema i boken är hur framgångsrika kvinnor, inom vetenskap, kultur och politik, gömts undan. De finns inte kvar i historiebeskrivningen. Män har i stället tagit åt sig äran för kvinnornas prestationer. Ibland utan kvinnans vetskap, ibland för att det var det enda sättet att kunna presentera kunskaperna, ibland har kvinnorna själva varit så omedvetna om sin egen kunskap att de bara lämnat över den till männen, och återtagit sin plats i ledet. Kvinnor har lurats på pengar, ära och även gömts undan för oss efterkommande.

Den här boken är viktig! De här kvinnorna är bara ett fåtal av de berättelser som Isa letade fram, det finns hundratals till, och de här kvinnorna är så värda att minnas. Jag läser boken med glädje och jag tar med mig några av kvinnorna när jag läst klart.

– Hulda Flood, en föregångare inom den socialistiska feminismen, agitator för kvinnors rösträtt och aktiv inom arbetarrörelsen.

– Mamsell Bruhn, som artillerist skäms jag, som kvinna blir jag stolt av att läsa om henne. Hon driver en tapetverkstad och använder sin erfarenhet därifrån för att ta fram ett sätt att göra vatten- och eldsäkra krutförpackningar för artilleriet. Det fanns en utfäst belöning, till den som klarade av den här utmaningen, på 6000 riksdaler. Innan de som utlovat belöningen gick med på att en kvinna faktiskt kunde komma i fråga för belöningen hade den ”krympt” till 166 riksdaler.

– Mary Andersson, som utvandrade till Amerika för att bli piga men får så småningom jobb på en skofabrik. Blir fackligt aktiv och arbetar sig uppåt och på sin 90-årsdag får hon gratulationer inte bara av den svenske statsministern (Tage Erlander) utan även av USAs president (John F Kennedy).

Symptomatisk om kvinnor och vår bortglömda historia är att den här boken går inte att hitta hos någon av de stora näthandlarna. Men låna den på bibliotek, den är värd att läsa!

Ingrid Mårtensson
Vice ordförande Feministiskt Initiativ

IMGP4956

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s