Aktuellt / Information / Pepp

Ännu en rapport från Inspirationsmötet!

Jag var med på Inspirationsmötet i Sundsvall den 30 december. Det var intressant, roligt, lärorikt och gav mycket energi. Jag tänker försöka sammanfatta det som handlade om hur vi kan organisera vår verksamhet, för att vara redo att ta plats i kommuner vid nästa val! Läs gärna Fredriks rapport HÄR också.

En styrelse finns redan på plats, det vi bör göra som ett nästa steg är att bilda arbetsgrupper. Till det behöver vi fler medlemmar som är villiga att delta i arbetet aktivt, är du en av dem? Hör av dig i så fall. Här i bloggen med en kommentar, via vår facebookgrupp (HÄR) eller via mail, fijamtland@feministisktinitiativ@se.

De olika förslagen på arbetsgrupper var Aktivitetsgrupp, Folkbildningsgrupp, Grupp för intern utbildning och utveckling, Grupp för kommunikation och sociala media och Kommungrupp, och till alla behöver vi medlemmar som, tillsammans med någon från styrelsen, kan planera och genomföra olika arrangemang. Vi behöver inte hinna göra allt i år, vi har tre och ett halvt år på oss att vara redo för kommunval, men vi kan börja arbetet redan nu, göra det vi kan och orkar, och successivt bygga upp verksamheten innan nästa val.

Så här är förslaget att grupperna ska arbeta:

Aktivitetsgrupp
En stor del av vår politik har hittills byggt på lokal aktivism, och där behöver vi fortsätta att utnyttja den kraften som ligger i det. Det kommer att komma en kalender centralt med specifika datum och aktiviteter, närmst ligger 8 mars. Utöver det ska vi synas och höras lokalt vid olika evenemang som marknader, festivaler och annat. Gruppen kommer med idéer och planerar aktivismen som sen övriha informeras om och bjuds in att delta.

Folkbildningsgrupp
Folkbildningen är hela grunden till Feministisk politik. Det är en helt ny fråga, ett nytt perspektiv, som ska ta sig in i politiken, därför behöver vi informera och utbilda medborgare i vad det innebär. Gruppen kan till exempel planera föredrag, bjuda in föreläsare som är kunniga inom sitt ämne, öppna upp för alla. Föreläsarna kan till exempel vara forskare, eller från olika organisationer, som RFSL eller olika antirasistiska organisationer. Vi kan ta tillfället i akt att marknadsföra oss själva genom att tala kort innan föredraget, bjuda på fika efter, dela ut flyers och liknande. Kombinera gärna olika nivåer, så om det är någon på riksnivå som bjudits in kanske det även finns någon som kan berätta om hur det ser ut lokalt.

Grupp för intern utbildning och utveckling
Vi som redan är medlemmar behöver fortsätter att lära oss och utveckla vår politik. Vi behöver studera det politiska programmet, diskutera det, lära oss bakgrunden och utveckla det. Gruppen kan till exempel förbereda och hålla i studiecirklar och diskussionsgrupper, samt bjud in intressanta föreläsare. Vi ska på sikt kunna åka ut och hålla ”Homepartys”/möten/föredrag, så vi lär oss av varandra och skapar vårt eget sätt att göra det på. Det ska gå att beställa en FI till kaffet!

Grupp för kommunikation och sociala media
Kommunikation och media är vår unika styrka, det är viktigt att vi lokalt kan hålla det här igång. Det handlar om att  inlägg, ta foton vid aktiviteter, och via de olika plattformarna berätta vad som är på gång, ta upp aktuell debatt och informera om vår verksamhet. Gruppen kan också marknadsföra våra sociala medieplattformar och odla kontakter med journalister.

Kommungrupp
När vi i våra olika kommuner har tillräckligt många aktiva medlemmar som kan tänka sig arbeta med kommunens frågor är det dags att skapa ”fullmäktigegrupper”. I den gruppen ska de tänkbara kandidaterna finnas, och de som kan stå som reserver. Gruppen ska därefter börja skugga fullmäktige i sin egen kommun, sätta sig in i frågorna, närvara på möten, läsa underlagen och börja formulera de frågor vi inom Feministiskt Initiativ vill driva i just den kommunen när vi är invalda. Skuggruppen kan sen skapa opinion och ta plats genom att uttala sig i olika kommunala frågor och presentera vårt eget förslag till lösning. Kommunpolitik är den del av politiken där beslut blir verklighet, det är därför viktigt att finnas med och visa på alternativa sätt att lösa problem och genomföra beslut.

Samarbete mellan grupperna är viktigt, så därför ska någon från styrelsen finnas med i varje grupp och grupperna bör i sitt arbete ha nära kontakt. Feministiskt Initiativs politik bygger på forskning, kunskap och erfarenhet, så folkbildning och egen intern utveckling är en viktig grund för oss att stå på. De här två grupperna kan även ligga nära aktivism, då det vi först kanske tänker oss som intern utbildning kan utvecklas till en föreläsning som är öppen för alla, och på den kan vi sen genomföra en form av aktivitet, som till exempel efterföljande fika med diskussion. Samtidigt behöver det som hände i de olika grupperna synliggöras på sociala media, och när vi har skapat olika kommungrupper behöver även deras verksamhet synliggöras.

Visst låter det här spännande och intressant? Vill du vara med? Kommentera då nedan, eller via vår facebooksida (HÄR) eller via vår mail fijamtland@feministisktinitiativ@se

Ett sätt att verkligen kickstarta ditt engagemang är att vara med på kongressen i Örebro i februari! Det finns fortfarande tid att anmäla sig, du hittar blanketten HÄR!

Ingrid Mårtensson
Vice ordförande Feministiskt Initiativ Jämtland

IMGP4959

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s