Debattinlägg

Jämställd planering eller ekonomisk planering?

Häromdagen delade vi en artikel om jämställd snöröjning på vår facebooksida, HÄR kan du läsa artikeln. (HÄR är vår sida). I stort handlar artikeln om det här:

”När det blir snö och halka är det oftast kvinnor som skadar sig och bryter ben i fallolyckor. De cyklar, går och åker kollektivt i större utsträckning än männen, som oftare sitter bakom ratten.

Ändå väljer många kommuner att först röja stora trafikleder för att först därefter ta sig an cykel- och gångstråk. I Karlskoga tänkte de ansvariga om för några år sedan och vände på prioriteringsordningen. Det blev känt som jämställd snöröjning.”

”I dag röjer kommunen först kring förskolor och de stråk som leder till dem. Busshållplatser och cykelbanor är högprioriterade, och sedan kommer arbetsplatser och skolor. Bosse Björk säger att omprioriteringen egentligen inte var en särskilt stor sak och att den genomfördes helt smärtfritt.

– Det vi gjorde var helt enkelt att vi försökte vända lite på det och tänka: vem har svårast att ta sig fram när det är snö? Tio centimeter snö kanske är knepigare med cykel, barnvagn, rollator än med bil, säger han.”

Du kan även se hur Karlskoga tänkte och gjorde, och vilka effekter de fått av det via den här filmen:

Nu tittar Stockholms stad på hur Karlskoga gjorde och vill försöka göra något liknande, enligt artikeln.

När vi publicerade det här på vår sida så fick vi kommentarer om att det här absolut inte gick att göra i Jämtland och/eller Östersund, eftersom vi, till skillnad från Karlskoga och Stockholm, har betydligt längre vinter och alla kör redan bil här.

Jag skulle därför vilja förtydliga vad det här handlar om. Du kan kalla det jämställdhetsplanering, eller du kan kalla det ekonomisk planering. Det Karlskoga gjorde var att granska vilka snörelaterade olyckor som hände, var de hände, när de hände och vad som var orsaken. I stället för att fortsätta snöröja på det sätt de alltid gjort så planerade de om rutterna. De plogar fortfarande samma delar av samhället, men de plogar i en annan ordning. På så sätt kan de minska olyckorna, utan att kostnaderna för snöröjningen förändras, vilket netto ger en vinst för samhället. Jag har svårt att se hur någon kan vara emot det här.

Vi som anser att alla som lever i ett samhälle bör ha tillgång till samhället i samma utsträckning, att samhället ska vara tillgängligt för alla utan att riskerna för skador eller oframkomlighet ska hindra oss, för oss är det här en självklarhet!

Jag vet inte hur planeringen idag är inom Jämtland, eller inom kommunerna i Jämtland, men jag minns ett möte i Tekniska nämnden jag bevistade på 80-talet. Där klubbade nämnden igenom beslutet ”Det ska nog inte snöa så mycket i vinter”. Jag hoppas att vår snöröjning baseras på bättre underlag nu för tiden!

Ingrid Mårtensson
Vice ordförande FI Jämtland

IMGP5041

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s