Recension

Boktips Att göra kön

I dag blir det boktips!

Att göra Kön av Ylva Elvin-Novak och Heléne Thomsson

Att göra kön Elvin nowak Thomsson

En bok jag borde läst för länge sedan, men som nu äntligen blivit läst. Jag brukar inte markera i böcker jag läser, men den här har fått både hundöron och understrykningar för jag kommer vilja gå tillbaka och kolla upp saker. Den har underrubriken ”Om vårt våldsamma behov av att vara kvinnor och män” och använder ett otal olika forskningsrapporter för att visa hur vårt samhälle är uppbyggt runt en maktstruktur där våra förutsättningar att göra det vi vill med våra liv påverkas av en mängd begränsningar. Det kan till exempel vara ålder, funktionsvariation, sexuell läggning, könsidentitet, härkomst, hudfärg, religion eller klass, men genomgående i alla dessa strukturella begränsningar är att könsmaktsordningen återfinns i dem alla.

På boken baksida står:

”Kön är något vi alla gör, mycket aktivt, fast inte alltid fullt medvetet. Redan som liten förstår flickan att hon tillhör den grupp som syns mest i underklädesreklamen och som tar hand om barnen. Den lille pojken förstår att han är en av dem som syns på TV när det händer något i världen och som är läkare, poliser och präster, och inte kvinnliga sådana.”

Ur bokens slutkapitel (s 244 f):

”Att göra kön på ett mindre könsstereotypt sätt betyder inte att göra kvinnor och män till avbilder av varandra eller att skapa ett könlöst samhälle. … Jämställdhet betyder faktiskt inte likhet i alla avseenden utan det betyder att just kön inte ska ge några anvisningar om vilka vi har möjlighet att vara och bli.”

Det här är precis det jag önskar för mina barn, och vi har kämpat mot omgivningen för att ge båda barnen en möjlighet att välja utifrån sig själva, sina egna individuella önskningar och drömmar, vilka de vill vara. Vi vill inte att de ska behöva ha sitt kön med i den ekvationen, men det läggs ständigt på dem av omgivningen. Som en nära släkting som oroade sig över att dottern ”aldrig fick vara flicka”, eller ridläraren som aldrig lät sonen glömma att han var enda killen i gruppen.

Boken avslutas dock positivt. Eftersom det är vi som lever i samhället som gör kön är det fritt för oss att börja göra kön på andra, inte stereotypiska sätt, det är dags att börja göra det känner jag!

En bok jag rekommenderar till alla. Den är lättläst med många exempel och belyser skapandet av kön från flera olika vinklar!

Ingrid Mårtensson
Vice ordförande, FI Jämtland

blom 5

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s