Aktuellt / Information

Rapport från Feministiskt initiativs kongress 2015

EFTERLYSNING, BRÅTTOM!

Kan du tänka dig att vara medansvarig vid 8 mars evenemanget? Vi behöver någon som kan vara med på möten inför 8 mars och stå vid ett bokbord och dela ut broschyrer och berätta om FI den 8 mars! Anmäl dig med kommentar på bloggen, eller på vår facebooksida HÄR eller via mail jamtland@feministisktinitiativ.se

Här kommer min personliga rapport från kongressen som startade vid lunch på fredagen och slutade klockan 1600 på söndagen.

Jag kom dit redan kvällen innan och var på plats i god tid för att registrera mig och få min röda röstsedel, som skulle hållas upp vid varje röstning under de tre dagarna, och det blev ganska många röstningar…

Den första dagen var många ordningspunkter på olika sätt, val av mötesordförande, mötessekreterare, justeringspersoner och rösträknare med mera. Det hölls ett invigningstal av våra tre talespersoner, Gudrun Schyman, Sissela Nordling Blanco och Stina Svensson.

Inledningstal

Vi fick höra verksamhetsberättelse, se film om Feministiskt initiativs tio första år, fattade beslut om budget, plan och avdelningar. För att effektivisera diskussionerna och därmed hinna med flera beslut under helgen var det sen ett åsiktstorg. Det gick till så att på olika ställen i lokalerna diskuterades några av de största förändringarna i/nytillskotten till partiprogrammet, samt ett uttalande som kongressen skulle besluta om. På varje torg befann sig en moderator, någon från styrelsen och de som skrivit motionerna.

Åsiktstorgen behandlade ”En feministisk ekonomi för en hållbar värld”, ”Företagande”, ”Samhällsbyggnad och bostadspolitik”, ”Inrättande av ett nytt kapitel med titeln En feministisk landsbygdspolitik” och utöver det ett torg där det diskuterades ett uttalande om en gemensam syn på EU-medborgare i kommuner.

Eftersom jag varit med i gruppen som tagit fram Landsbygdspolitiken så var jag med på det torget. Det var många som engagerade sig i den diskussionen så först fick vi byta plats att hålla torget på så att alla kunde höra, och efter några övergripande inledande diskussioner, främst om att jämka motionen med den nya Miljöpropositionen, så delade vi upp oss i mindre grupper för diskussioner. Jag fick då ansvara för diskussionerna i en grupp, det var både roligt och givande! Från diskussionerna tog vi med oss yraknden, som därefter skulle bearbetas tillsammans med motionen när det var dags.

Det sist som hände den första dagen var att besluta om vi ska ha tre eller två talespersoner. Beslutet blev två talespersoner.

Jag var med i en artikel i Feministiskt Perspektiv (HÄR) och utanför kongresslokalen hängde det bilder och text uppe på alla som var nominerade till styrelse. Så där lagom nervositetsframkallande…

Kampanj flera

Dag två fick jag påbörja lite tidigare än de flesta andra eftersom vi i Landsbygdsgruppen hade ett möte med Miljögruppen för att komma överens hur skiljelinjen skulle dras mellan våra förslag. Snabb och effektiv diskussion innan kongressen drog igång, nu på allvar. Propositioner, motioner, yttranden och snabba ord från ordförande om att bevilja eller avslå. Ett rasande tempo, men så var det många motioner som skulle hinnas med oxå. Ibland drog det ut på tiden och då kunde vi hoppa vidare till ett annat område så att presidiet hann med att sammanställa motion och yttrande till ett paket vi kunde ta ställning till. Bland annat beslutade vi att det ska heta partiledare istället för talespersoner.

På förmiddagen blev det avbrott där vi som nominerats fick utrymme att presentera oss. Först ut var vi som ingick i valberedningens förslag till styrelse

Talespersoner och styrelse på scen

Det var nervöst att stå där framme, och dessutom var jag den sista av oss, som var valberedningens förslag, som fick gå fram och presentera mig:

Den arga tanten gick hem hos kongressen, men fortfarande var inget klart. Vi röstade i valurnor och därefter fick rösträknarna dagen och natten på sig att räkna rösterna. Efter lunchen fortsatte arbetet med motioner fram tills klockan blev 1800 och mötet ajournerades till nästa dag.

Söndag, sista dagen, och motioner, debatter, yrkanden och röstning fortsatte i ett rasande tempo. Under dagarna fattades beslut om att Unga Feminister blir vårt ungdomsförbund, att Fi ska stå för förenklingar för en- och fåpersonsföretag, att statliga pensionsfonder ska rättvisemärkas och att en transpolitisk arbetsgrupp ska tillsättas med uppdrag att se över våra dokument och politik. En ny miljöpolitik antogs och även den landsbygdspolitik som jag varit med att arbeta fram, där styrelsen fick till ansvar att arbeta in de olika yrkanden som kommit till motionen. Dessutom antogs en Urfolkspolitik och vi formulerade ett uttalande om en gemensam hållning för EU-migranter på kommunal, statlig och EU-nivå. Det mesta kan du läsa om HÄR och titta på HÄR.

Strax före lunch kom så resultatet av val till styrelse. Hela 80% av kongressdeltagarna hade valt att rösta på valberedningens förslag, så vi fick gå fram på scenen och ta emot jublet. På lunchen sammankallade nya ordföranden Gita Nabavi till ett konstituerande styrelsemöte. Där valdes jag till bland annat vice kassör, så nu har jag fullt upp med att sätta mig in i vad det innebär!

Efter lunch rasslade motionerna vidare, men vi hann inte med att behandla alla. Det blir styrelsen som får ta hand om de motionerna som inte hann behandlas, väva ihop dem med yrkanden och utveckla dem till propositioner till nästa kongress. Och i det arbetet kommer jag att vara med!

Ingrid Mårtensson, som fortfarande inte riktigt landat efter helgen…
Ordförande FI Jämtland
Vice kassör Feministiskt initiativ

Ingrid mot rosa 2

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s