Aktuellt / Information / Pepp / Recension

Möten, artikel och boktips: Könet brinner!

Påminner alla aktivister om utbildningsdagensöndag den 22 februari och planeringsmötet inför 8 mars tisdag den 24 februari, kolla under fliken ”På gång” för detaljer (HÄR)! Kom ihåg att betala din medlemsavgift så du får rösträtt på vårt medlemsmöte!

I dag var jag med i tidningen, läs HÄR, om min plats i Feministiskt initiativs styrelse.

Dags för ett boktips igen:

Könet Brinner! av Judith Butler

Könet brinnerJudith Butler är professor inom retorik och litteraturvetenskap och är känd för sina teorier om att det inte bara är genus vi konstruerar utan även kön. Raka motsatsen till de som brukar kallas biologister, som hävdar att de olikheter som finns mellan män och kvinnor kan härledas biologiskt. Den här boken var otroligt intressant att läsa, men oxå otroligt svår att läsa, jag är inte alls säker på att jag förstått ens en tiondel av teorierna i boken…

Det är ett tag sedan jag skrev akademiska uppsatser, så jag är lite ringrostig, och att då arbeta mig igenom texter som är tätt kryddade med ord som ”hegemonisk”, ”substansmetafysisk”, ”kontext”, ”diskurs”, ”modaliteter”, ”fallogeocentriskt”, ”reciprocitet”, ”implicit”, ”negation”, ”dialektik”, ”genusasymmetri”, ”ontologisk” och ”distinktion”. Jag skulle nog behövt ha en tolk, eller åtminstone en akademisk ordbok… Texterna är uppenbarligen inte skrivna för lekmän utan för dem som redan är införstådda i tankarna och teorierna.

Trots det, det lilla jag tror mig förstå är verkligen spännande! Jag känner att det ger mig nya aha-upplevelser för varje kapitel. Vissa saker ger kött på benen åt egna tankar som jag redan har, medan annat får mig att se saker i ett nytt ljus, ur ett nytt perspektiv och med en helt ny förståelse.

För mig, som tycker intersektionaliteten är en av de viktigaste frågorna i all politik just nu är den här boken en guldgruva. Jag har vikit hundöron och strukit under och kommer att ha kvar den på bekvämt läsavstånd för att kunna slå upp och läsa om vissa delar när jag behöver hitta argument!

Feministiska hälsningar

Ingrid Mårtensson
Ordförande FI Jämtland
Vice kassör Feministiskt initiativ

IMGP5340rev

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s