Aktuellt / Debattinlägg

Tänk om!

I dag har jag skickat in en insändare som jag fått från Feministiskt initiativs gemensamma grupp för insändare på facebook, HÄR. Gå med du oxå om du vill vara med och sprida dina texter runt Sverige! Jag använde en text som Rasmus Åkesson, Kassör i Feministiskt initiativ, skrivit, och skrev om den för att passa in i vårt län. Så här blev det:

Tänk om!
På söndag är det den 8 mars. Den internationella kvinnodagen. Räcker det att ha en dag för att samhället ska uppnå jämställdhet och frihet från diskriminering?
Tror du det är det dags att tänka om!

Ingen diskriminering har upphört utan krav från de berörda.

2006 fattade en enig Riksdag beslut om nya jämställdhetsmål, bland annat mål om ekonomisk jämställdhet. Kvinnor och män ska ha samma möjlighet och villkor när det gäller utbildning och betalt arbete. Ekonomisk självständighet livet ut. Rättvisa löner och pensioner.

Trots det tjänar män fortfarande tjänar män mer än kvinnor. Fortfarande helt omotiverat.
En kvinnas medelinkomst 2013 var bara 79% av mannens i Ragunda och 83% av männens i Härjedalen och Krokom.

Det nuvarande pensionssystemet, som när det infördes presenterades som hållbart, med en beräkningsgrund som bygger på livslön, förstärker könsbaserade orättvisor i lönebildningen och på arbetsmarknaden ända in i döden. Låg lön ger låg pension. Deltid ger låg pension. Kvinnors ekonomiska oberoende har aldrig varit så svagt som efter pensionen.

När SCB i sin skrift ”På tal om kvinnor och män” gör en tillbakablick på vad som hänt sedan 1980-talet konstaterar de att:
Fortfarande arbetar en hög andel kvinnor deltid.
Det har bara skett små förändringar mot en mindre könssegregerad arbetsmarknad.
Löneskillnaderna mellan kvinnor och män är nästan oförändrade.
Män har högre pension än kvinnor.

Varje reform är resultatet av ett långsiktigt organiserat påverkansarbete av feminister (av alla kön!), människorättsaktivister och antirasister. I och utom organisationer, på samhällets alla nivåer, här som där.

Vi som har friheten att tala ska därför göra det. Vi som har friheten att organisera oss ska därför göra det. Vi ska manifestera kraven på förändring den 8 mars och alla andra dagar.

Håll tummarna för att någon av tidningarna tar in den!

Dessutom:

– Kom ihåg att betala in din medlemsavgift innan årsmötet, läs hur HÄR!

– Vill du vara med som aktivist 8 mars? meddela oss via mail jamtland@feministisktinitiativ.se eller lämna en kommentar här på bloggen.

– Boka in måndag den 16 mars klockan 18.00, ABF Midgårdsgatan 8 Östersund, då startar vår studiecirkel i feministisk politik! Du kan anmäla dig via en kommentar i bloggen, via mail, jamtland@feministisktinitiativ.se, eller i facebookevenemanget HÄR.

– Du har givetvis redan skrivit in tisdagen 24 mars i din kalender. 18.00, ABF Midgårdsgatan 8 Östersund, börjar vårt årsmöte, som även är en del av studiecirkeln. För att vi ska kunna beräkna hur mycket fika vi behöver kan du anmäla dig HÄR eller via ett mail till jamtland@feministisktinitiativ.se

Ingrid Mårtensson
Ordförande FI Jämtland
Vicekassör Feministiskt initiativ

rosa pony

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s