Aktuellt / Pepp

100% Östersund, uppföljning av fotografisk reflektion och en debatt om en debattartikel!

Ett inlägg om media, och om hur vi uppfattas och hur vi vill uppfattas. Hur får en media att acceptera ens egen syn på presentation, när något annat är mer vanligt på grund av inlärda normer?

I dag är jag med i 100% Östersund, en gratistidning som kommer ut en gång per vecka. Bild på framsidan och ett helt uppslag på sidorna 10-11. Fantastiskt att få det utrymmet och jag tycker också att texten täcker in ganska bra vad jag sa och vad jag tycker. Du kan läsa den HÄR! (Uppdaterat: artikeln finns HÄR och HÄR.)

När jag gjort intervjun, förra veckan, skrev jag ett inlägg om själva fotograferingen, du kan läsa mer HÄR! Jag länkade till Genusfotografen (som förresten lär ut genusfotografering i SVT 1, klockan 2100 ikväll!), eftersom det är där jag lärt mig om hur män och kvinnor skildras i media, och det var den kunskapen som gjorde att jag bestämt sa NEJ när fotografen ville fota mig ur ett ovanifrånperspektiv. Så, hur blev bilderna? Ja, döm själva:

IMGP4492rev

En liten bild på framsidan. Jag gillar allt det rosa (ett parasoll som journalisten hittade på redaktionen), men undrar om de beskurit en bild med en man på så att han bara fanns med nere i ett hörn av bilden?

IMGP4493rev

På samma sida som huvuddelen av texten finns de här två bilderna. Jag gillar det rosa och den ruffiga betongväggen bakom, men hade de låtit en man leka tittut på det här sättet?

IMGP4494

Till sist, en helsidesbild! Maffigt med det rosa, men en ansträngd position. Jag skulle luta mig mot betongväggen och samtidigt balansera det tunga parasollet, vilket gör att jag fick vinkla kroppen som ett Z, och därmed lägga huvudet på sned… Jag tycker själv det gör mig onödigt mjuk, men är samtidigt nöjd med att jag upplever mig själv som bestämd och med stål i blick. Ett bra tantuttryck!

Vad tycker du om bilderna? Är de manliga, kvinnliga eller neutrala i sitt kroppsspråk och uttryck? Vad ska jag tänka på nästa gång jag fotograferas?

Jag vet att många tycker att det här är oviktiga saker att diskutera, att det finns många viktigare frågor som behöver få plats, och på många sätt håller jag med. Samtidigt tror jag på att vi måste arbete på flera plan samtidigt. I vårt språk och i våra bilder är det så lätt att vi upprepar och förstärker normer och stereotyper utan att ens reflektera över det, och det påverkar oss alla. Jag tror därför att vi måste klara av att diskutera och granska både det stora och det lilla, och nu bjuder jag in er att göra det när de gäller de här bilderna!

En sak lyckades jag i alla fall med. Jag kan inte beskrivas som ”söt”, och det är en seger i sig!

I övrigt kommer artikeln, som jag skrev om HÄR, att komma med i Länstidningen i morgon (på sidan 3). Men inte utan föregående diskussion. Jag fick följande fråga från tidningen:

”Hej. Tar medelinkomsterna du refererar till hänsyn till att många fler kvinnor jobbar deltid? Annars blir artikeln rätt missvisande.”

Jag tror det här är väldigt vanligt. Vi har vant oss vi att lönerna ska justeras, deltider ska räknas upp till heltid, det ska justeras med utbildning, yrke och befattning, och sen kvarstår en ”oförklarlig” löneskillnad (inte så oförklarlig, det beror på patriarkat och andra diskriminerande strukturer). Jag svarade så här:

”Det är den sammanräknade förvärvsinkomsten 2013 för befolkning 16 år och äldre. Inga justeringar, utifrån vad jag kan läsa mig till ingår dock pensioner, sjukpeng, föräldrapeng, studiestöd och liknande.

Eftersom större delen av det deltidsarbete som kvinnor har är oönskad, eller beror på en pressad arbetssituation och kvinnor fortfarande tar ut mer föräldraledigt än män, vilket i sin tur leder till lägre pensioner så visar fortfarande siffrorna att kvinnor systematiskt är resurssvagare ekonomiskt än män, och det är något vi inom Feministiskt initiativ tycker är problematiskt.”

Återstår att se hur de presenterar debattartikeln i tidningen i morgon!

Ingrid Mårtensson
Ordförande FI Jämtland
Vicekassör Feministiskt initiativ

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s