Aktuellt / Debattinlägg / Information / Pepp

Debatt, tips om 8 mars och ett stort grattis till Soraya!

Nej, debattrtikeln kom inte in i dag. Inte i den digitala upplagan av Länstidningen i alla fall. Om någon av er har papperstidningen och artikeln finns med där får ni gärna fota den och maila till jamtland@feministisktinitiativ.se

Istället kom det in en annan debattartikel, underskriven av politiker i länet från S, M, V, Fp, Mp, C och KD. Du kan läsa den HÄR! En viktig och bra artikel om våldet mot kvinnor, som innehåller konkreta löften:

Vi kommer i Region Jämtland Härjedalen att arbeta för följande:

# Vi står, offentligt och tillsammans, upp för alla kvinnors rätt till ett liv utan fysiskt, psykiskt och/eller sexuellt våld.

# Vi vill säkra ett långsiktigt ekonomiskt stöd till länets enda kvinnojour, som gör ett fantastiskt arbete med att stötta kvinnor som misshandlats.

# Vi vill också stötta och ge skydd åt de grupper av misshandlade kvinnor som dolts i debatten – äldre kvinnor och kvinnor med funktionsnedsättning.

# Vi vill att barn i familjer där mamman misshandlats, betraktas som offer – inte iakttagare. Barnen ”upplever” våldet, de inte bara ”ser” det.

# Vi kommer att arbeta för att all vårdpersonal blir varse problemet med mäns våld mot kvinnor och därmed kan ställa de rätta frågorna i mötet med kvinnor.

# Vi kommer i olika sammanhang, i Regionfullmäktige och utanför, att synliggöra och debattera mäns våld mot kvinnor.

Inför åttonde mars 2015 lovar vi att under denna mandatperiod arbeta för dessa frågor. Det finns fler partiövergripande frågeställningar som har ett kvinnoperspektiv. Vi återkommer till detta.

Det här är frågor som även Feministiskt initiativ står bakom och det ska bli mycket intressant att följa de andra partiernas arbete med det här!

Jag önskar att jag kunde dela upp mig och vara på flera ställen samtidigt på söndag. Det finns runt om i landet olika intressanta evenemang där Feministiskt initiativ är inblandade. Själv befinner jag mig i Trondheim för att hålla ett homeparty med Sofie Hamberg och Nova Hamrén på lördagskväll, för att därefter på söndagen gå med och demonstrera och tala på torget, och i Östersund är det aktiviteter hela dagen på Storsjöteatern. Om du befinner dig på någon av de orterna, eller kanske någon helt annan stans så kan du hitta information om vad som händer och när HÄR!

Hur är det nu, är 8 mars något att fira eller sörja? Ska vi gratulera kvinnor som uppnått något eller ska vi sörja över att dagen ens behövs? Läs vad Gudrun Schyman tycker om det HÄR!

”Uppriktigt sagt har jag aldrig förstått gratulerandet. Gratuleras till vad? Sämre sjukvård, lägre löner, lägre pensioner, det globala patriarkala våldet, kvinnohat, sexism, rasism, homofobi, transfobi, you name it!

Det är omöjligt att lyfta ut en fråga eftersom alla hänger ihop. Kvinnor kan användas till mycket. Det mest destruktiva är när kvinnor ska legitimera våldet. Hela idén om att kvinnor, och barn, ska försvaras av män, kärnan i militarismen, vilar på en förståelse av kvinnor som ”svaga” och män som ”starka”.”

En vi kan gratulera, och det redan i dag är Soraya Post, som i dag utsågs till Årets politiker av tidningen ”Dagens Opinion”. HÄR kan du läsa om utmärkelsen och vilka som var nominerade. Soraya Post skriver i dag på sin facebook:

”Jag blev Årets Politiker idag – det var Dagens Opinion som gjorde mig till det. Och som årets politiker (kommer titulera mig som detta året ut naturligtvis) behöver jag skriva av mig en smula.

Jag får inte skriva något för tekniskt för då blir mina medarbetare så nervösa för att jag ska skriva något som inte är MAXIMALT och HUNDRAPROCENTIGT korrekt och i enlighet med alla stadgar och direktiv och författningar och lagböcker i hela världen. Dom har en poäng, såklart, och de gör ju bara sitt jobb när de håller mig tillbaka men det kliar i fingrarna att skriva om allt intressant och komplicerat som vi håller på med.”

Läs mer om Sorayas planer framåt HÄR!

Ingrid Mårtensson
Ordförande FI Jämtland
Vicekassör Feministiskt initiativ

rosa pony2

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s