Debattinlägg

Vi gör det tillsammans!

I dag har vi med en debattartikel i Östersundsposten och en insändare i Länstidningen. Båda de här kommer från facebookgruppen ”Insändare för Feministiskt initiativ” som du kan hitta HÄR. Om du är medlem i Feministiskt initiativ och vill skriva och dela med dig av insändare och debattartikel så kan du också gå med i gruppen.

Debattartikeln (HÄR) har jag bearbetat efter ett underlag av Rasmus Åkesson, kassör i Feministiskt initiativ, som han delade i gruppen. Den enda ändringen jag gjorde var att jag tog fram siffror för kommuner i Jämtland och använde i texten. Jag skrev om den i ett inlägg HÄR.

Insändaren i Länstidningen (HÄR) tog jag direkt från gruppen, det är Maria Eriksson i Sölvesborg som ursprungligen skrivit den. Jag bifogar texten i sin helhet, eftersom tidningen valde att redigera början av insändaren och ta bort den sista meningen:

8 mars närmar sig. På löpsedlar, i debatter, kommentarsfält och vid fikabord ställs gärna dessa två frågor: 1. Varför finns det ingen internationell mansdag? Och 2. Varför behövs det en kvinnodag över huvud taget?

På fråga 1 är det enkla svaret att det finns en internationell mansdag, den 19 november närmare bestämt. På fråga 2 är svaret att det finns fler anledningar än någon orkar lyssna på; Kvinnor har 86 % av mäns lön – när hänsyn tas till ålder, utbildning, arbetstid och yrke är siffran 93%. Ofrivillig deltid drabbar flest kvinnor, 30 % kvinnor mot 11 % män arbetar deltid. Kvinnor tar fortfarande ut mest föräldrapenning, 75 % mot 25 %. Kvinnor har 66 % av männens pension. Dessa exempel från SCB:s ”lathund om jämställdhet” rör bara ekonomi. Jag har inte tagit upp aspekter som gäller makt, hemarbete, sjukvård, våld, sexism, för att inte tala om kvinnors förhållanden globalt, men jag tror ni fattar.

Det måste vara möjligt att prata om kvinnor och män som grupper, att män tjänar mer än kvinnor (vilket inte betyder att alla män tjänar mer än kvinnor). Att män har mer makt än kvinnor (vilket inte betyder att varje man har mer makt än varje kvinna), att män är överrepresenterade i våldsstatistiken (vilket inte betyder att alla män är våldsamma). Det måste vara möjligt att tala om att kvinnor faktiskt och fortfarande är underordnade män på många områden just för att de är kvinnor (vilket inte betyder att alla män är överordnade alla kvinnor).

För att nå jämställdhet som håller i längden måste vi lyfta blicken och våga se mönstren, vad vi själva gör och inte gör för att antingen upprätthålla eller motverka orättvisor mellan kvinnor och män. För ärligt talat, är det verkligen rimligt att förklara dessa skillnader som individuella och fristående från kön och vår historia när statistiken är så tydligt uppdelad? Nej, jag tycker inte det. Så än så länge behövs det en internationell kvinnodag.

Och förresten, ordet grattis bör du vänta med tills den dag det inte längre behövs någon internationell kvinnodag.

Jag tror det är bra om vi kontinuerligt syns i media på olika sätt, så om du vill skriva insändare eller debattartiklar, så gör det! Ta hjälp av oss andra i Feministiskt initiativ, vi gör det tillsammans!

Ingrid Mårtensson
Ordförande FI Jämtland
Vicekassör Feministiskt initiativ

Rosa höst 5

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s