Aktuellt / Debattinlägg / Information / Pepp

8 mars i Trondheim, talet del 1

FI Jämtland deltog i Trondheims 8:e mars arrangemang, med ett homeparty (HÄR), vi gick i demonstrationståg (HÄR), och vi var huvudtalare på torget, inför 1600 åhörare, som vi börjar berätta om här:

Arrangörerna hade bett oss att dels förklara vad Feministiskt initiativ är, vad Feministisk politik är och varför Norge skulle behöva ett liknande initiativ. Utöver det ville de ha ett tal som var internationellt och handlade om säkerhetspolitik och asylrätt. Vi delade upp talet i tre delar och tog en del var.

IMGP4665rev

Så här lät min del:

Feministiskt Initiativ bildades för 10 år sedan och under förra året kom vi in i EU, i tretton svenska kommuner och nästan hela vägen in i Sveriges Riksdag. En feministisk politik innebär att fokus ligger på de olika förtryck som finns i världen, vi låter det feministiska perspektivet och de mänskliga rättigheterna ta plats i alla politiska områden.

Det här behövs i alla länder, även Norge. Det finns inget land i världen som hittills lagt fram en seriös politik för att nå den jämställdhet och frihet från diskriminering som alla säger sig vilja ha. Det är dags att lämna idén om att vi ska försöka påverka de som har makten. Att ta ett feministiskt initiativ betyder att ta makten själv!

En form av feministisk politik är att ifrågasätta hur pengar används. Många länder lägger stora summor på att bygga upp ett försvar. Pengar som läggs på en militär styrka, i form av utbildning, övningar, vapen och material, med förhoppningen att det aldrig ska behöva användas. Pengar som skulle kunna läggas på att istället förebygga krig, konflikter och annat våld i världen.

Konflikter i världen i dag är ofta inbördeskrig med flera krigande parter, 70 procent av de drabbade är civilbefolkning, och flertalet av dem är kvinnor och barn. Kvinnor och flickor attackeras dessutom ofta systematiskt som en medveten strategi i krigföringen.

Anledningar till att krig och konflikter uppstår är ofta brist på viktiga råvaror, som vatten, bräckliga politiska system, utbredd fattigdom och marginalisering eller ojämlikhet mellan olika grupper i samhället. Att satsa resurser på att på olika sätt stötta länder att själva lösa det här innan konflikten uppstår är ett mycket bättre sätt att arbeta på.

Utöver det så är mäns våld mot kvinnor även utanför konflikter och krig en kränkning av de mänskliga rättigheterna, ett globalt samhällsproblem och ett allvarligt folkhälsoproblem. Mäns våld mot kvinnor existerar överallt och förekommer oberoende av kulturell och religiös tillhörighet, etnicitet, sexualitet, social tillhörighet och ålder. Våldet förekommer på olika arenor: inom familjen och hemmet, i samhället och utövas eller tolereras ibland även av staten.

I Sydafrika våldtas en kvinna var 26:e sekund, i USA har 17,7 miljoner kvinnor våldtagits, i Australien har 35% av kvinnorna utsatts för sexualbrott, i Frankrike misshandlas var tionde kvinna av sin partner, i Sverige klaras bara 1 av 6 våldtäktsfall upp, i Kongo våldtas mer än 400000 kvinnor per år, i Etiopien har 60 % av kvinnorna utsatts för sexuellt våld.

Forskning har visat att de samhällen där kvinnor förtrycks allra mest också är de allra mest livsfarliga, både för sig själva och andra. Graden av misshandel och förnedring av kvinnor är en indikation på hur våldsamt samhället är i stort, och hur mycket det i sin tur hotar andra samhälle. Även här kan de pengar som i dag satsas på försvaret användas för att faktiskt redan i dag rädda människoliv!

Vad händer i ett länder som är fattiga, har en svag infrastruktur och där kvinnor ses som en ägodel?

IMGP4666rev

Vad som händer kan du läsa om när vi publicerar nästa del av talet, som Sofie Hamberg framförde!

I väntan på det kan du fundera på om det inte skulle vara kul att delta på Åre Pride tillsammans med FI Jämtland? Läs mer HÄR. Om du vill vara med som aktivist kan du antingen anmäla dig HÄR eller skicka ett mail till jamtland@feministisktinitiativ.se.

I kväll startar även vår studiecirkel. Du kan dyka upp 1800 på ABF, Midgårdsgatan 8 i Östersund för att vara med, men du kan även maila jamtland@feministisktinitiativ.se om du inte kan vara med i kväll men vill vara med på de fortsatta mötena!

Påminner dig även om att så snart som möjligt betala din medlemsavgift så du kan vara med och rösta på vårt Årsmöte, den 24 mars klockan 1800, i samma lokaler som ovan. Medlemsavgiften för fortsatt medlemskap kan du läsa om HÄR, om du är ny medlem kan du bli det HÄR, och om du vill anmäla ditt deltagande på årsmötet (så vi kan planer fika) kan du göra det HÄR eller via mail, jamtland@feministisktinitiativ.se.

Ingrid Mårtensson
Ordförande FI Jämtland

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s