Aktuellt / Debattinlägg / Information / Pepp

8 mars Trondheim, talet del 2

Här fortsätter rapporten från när FI Jämtland var i Trondheim. Du kn läsa om Homepartyt HÄR, demonstrationen HÄR och den första delen av talet HÄR.

När jag, Ingrid, talat klart, var det Sofie Hambergs tur. Hon skulle tala mer specifikt om hur livet kan vara för kvinnor i fattiga länder, med outbyggd infrastruktur, där kvinnor ses som en ägodel.

IMGP4677rev

Ja vad händer i ett land där halva befolkningen nekas grundläggande rättigheter?

I länder utan jämställd ekonomi och infrastruktur blir kvinnor och barn en handelsvara. Döttrar ses som en ekonomiskt börda och tidiga giftermål ses som en ekonomisk vinst. Barnäktenskap leder till sexuella övergrepp mot barn och oönskade graviditeter. I länder utan fungerande sjuk- och mödravård är en graviditet alltid på liv och död. Allra svårast är det för unga kvinnor som nekats utbildning och saknar kunskap om sex, samlevnad och graviditeter.

En ung kvinnas kropp är inte redo att bära ett barn och en ung kvinnas psyke är sällan förberett på det som komma skall. Ett stort problem för föderskor runt om i världen är utdragna och komplicerade förlossningar. Utan rätt hjälp vid en utdragen och komplicerad förlossning kan utgången vara förödande för både kvinna, barn och anhöriga.

Risken för förlossningsskador och dödsfall är fortfarande ett enormt problem runt om i världen. 99 procent av alla de hundratusentals kvinnor som dör under graviditet och förlossning lever i låginkomstländer, varav hälften i Afrika.

Jag har själv arbetat med en läkare som opererat svåra förlossningsskador. Läkaren menade att tillgänglighet till god vård är avgörande för att förhindra dessa i många fall helt onödiga skador. Många av kvinnorna jag mötte under mitt arbete hade på grund av fattigdom och bristande transport möjligheter tvingats föda hemma utan medicinskt utbildad personal. Deras förlossningar hade varit utdragna och skadat vävnad i slidan. Dessa skador ledde till fistelgångar mellan slida och urinblåsa eller slida och ändtarm.

Skadan i sig är ett trauma men det dessa kvinnor bar mest sorg över var det sociala utanförskap de lett till. Att inte kunna kontrollera sin urin och avföring ledde till att kvinnorna blev förskjutna av sina män och hela det samhälle de växt upp i.

IMGP4675rev

När Sofia talat klart torkade åhörarna sina tårar, för ingen kan vara opåverkad av att höra det här. Sen var det Novas tur att ta över, och tala om vikten av att vi värnar asylrätten, och underlättar för de som vill fly från sitt land för att skapa bättre möjligheter på andra ställen. Hennes del av talet kommer snart på en blogg nära dig…

I väntan på det kan du betala din medlemsavgift (kolla HÄR eller HÄR om du vill veta hur du gör) och förbereda dig till årsmötet, mer information har du som medlem fått per mail och kan även hitta HÄR.

Du kan även fundera på hur kul det kommer att bli att vara med som FIa på Åre Pride. Läs mer HÄR och om du vill vara med kan du anmäla dig HÄR eller via mail. jamtland@feministisktinitiativ.se.

I går startade vi vår studiecirkel med att diskutera vad olika begrepp står för. Roliga, intressanta och spännande diskussioner. Vi kommer att fortsätta under våren med kontinuerliga träffar, så det finns alla chanser för dig att hoppa på. När vi ordnat lokaler för alla tillfällen kommer ett schema att finnas här och på facebook!

Ingrid Mårtensson
Ordförande FI Jämtland

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s