Aktuellt / Debattinlägg / Information / Pepp

8 mars Trondheim, talet del 3

Sista delen av talet som avslutade vårt besök i Trondheim. Innan det hade vi hållit ett homeparty (HÄR), demonstrerat (HÄR), och talat om säkerhetspolitik (HÄR) och utsatta kvinnor (HÄR).

När Sofie Hamberg talat om utsatta kvinnor, så torget grät, var det Nova Hamrén som stod på tur att avsluta talet.

  IMGP4688rev

När världen ser ut som den gör i dag, med fattigdom, svält, förtryck, krig och konflikter så är det förståeligt att många människor flyr för att skapa en tryggare framtid för sig och sina närmaste. Just nu är det runt 50 miljoner människor på flykt i världen, av olika anledningar. En bråkdel av dem tar sig till oss i Norden för att söka asyl. Sverige tog i fjol emot 80 000, Norge ungefär 25% så många.

Rätten att söka asyl är en av FN;s mänskliga rättigheter, ändå strävar så många länder efter att göra det så svårt för utsatta människor att söka asyl. Precis som när det gäller svält, fattigdom, krig och konflikter är flykten svårare för kvinnor. Utöver alla de umbäranden som en flykt i sig innebär så utsätts kvinnor för övergrepp och trakasserier och riskerar även att bli en handelsvara.

Om vi ska kunna stå stolta och påstå oss vara demokratiska länder som värnar de mänskliga rättigheterna måste vi genast underlätta för flyktingarna att snabbt komma in i trygghet och fortsätta leva ett värdigt liv!

Vi kan öppna våra gränser. Vi kan skapa lagliga vägar att fly så de slipper utsätta sig för människosmugglare, vi kan ge dem möjlighet att söka asyl i våra länder redan i det land de flyr ifrån och vi kan låta familjer få komma tillsammans. Det är deras rättighet och vår skyldighet!

Kvinnor i världen är underrepresenterade när det gäller beslutsfattande i såväl nationella, regionala som institutionella sammanhang. Flickor och kvinnor har inte tillåtits gå i skolan, äga resurser eller få en maktposition i samhället på samma sätt som män. Att ge kvinnor lika stora möjligheter som män att delta i arbetet med att förebygga, hantera och lösa konflikter är en viktig fråga för demokrati, jämställdhet och utveckling.

Där bör vi satsa våra resurser, inte på att bygga större och starkare försvar. Krig är ingen lösning, vi behöver börja se världen på ett annat sätt! I dag genom att hjälpa de som flyr, i morgon genom att vi skapar en värld där kvinnor släpps in till makten och ägandet och vi lär oss att förebygga och förhindra att våldsamma konflikter och krig ens startar.

Vi fick jubel och applåder (och spridda burop när vi berättade hur få asylsökande Norge tar emot), vita rosor som tack från arrangörerna, och vårt slagord ”Ut med rasisterna, in med feministerna” skallade igen över torget. En fantastisk upplevelse! Efteråt var det flera personer, både på torget, och senare, på gatorna i Trondheim, som kom fram och tackade oss för talet. Det finns dessutom idéer att starta upp en lokal FI-medlemsgrupp. För vi är gränslösa och vi gör det tillsammans!

IMGP4693rev

 

Just vi tre, Ingrid, Sofia och Nova, tänker även engagera oss i Åre Pride, men vi behöver vara flera. Kom och häng med oss på Åre torg och gå med oss i Pridetåget! Anmäl ditt intresse HÄR eller via mail till jamtland@feministisktinitiativ.se.

Du som är medlem och vill vara med och påverka, kom även på vårt årsmöte den 24 mars klockan 1800 i ABFs lokaler på Midgårdsgatan 8 i Östersund, läs mer HÄR eller under fliken ”På gång” under headern här i bloggen.. Kom ihåg att bli medlem, och/eller betala ditt fortsatta medlemskap innan, se mer HÄR och HÄR!

Ingrid Mårtensson
Ordförande FI Jämtland

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s