Information / Recension

Liten handbok i konsten att bli lesbisk, ett boktips

Först vill jag påminna om morgondagens aktivitet. Vi regnbågspärlar inför Åre Pride. Onsdag 1/4 1800, ABF, Midgårdsgatan 8, Östersund. Kom och pärla, fika och prata feminism med oss! Allt material finns på plats, för att vi ska veta hur mycket fika som behövs är det bra om du anmäler dig HÄR eller via mail (jamtland@feministisktinitiativ.se), men du får komma även om du inte anmält dig! 

På lördag 4/4 fyller Feministiskt initiativ 10 år. Eftersom vår avdelning täcker ett stort län med många medlemmar spridda mellan orterna, så kör vi ett digitalt firande. Du behöver tillgång till internet och facebook, men kan delta var du än är. Gå med i den HÄR gruppen, så firar vi tillsammans på lördag. Berätta din F!naste FI-berättelse, dela med dig av rosa ögonblick och bilder, lägg in musik och F!na födelsedagspresenter. Den bästa presenten är att du betalar din medlemsavgift, och även värvar en vän eller två! (HÄR och HÄR)

Boktips, en bok som kan vara problematisk, men också är informativ och ganska rolig!

Liten handbok i konsten att bli lesbisk av Mian Lodalen och Matilda Tudor

Liten handbok i konsten att bli lesbisk

Jag kan tänka mig att vissa ser den här boken som problematisk. I och med att den väcker tanken att det går att bli lesbisk, att det är något en kan välja, så innebär det förstås att de som anser att homosexualitet är ett val, och att det går att ”bota” homosexuella så de i stället väljer heterosexualitet, får vatten på sin kvarn.

Jag ser snarare att den här boken på ett humoristiskt sätt försöker dels öppna upp för de som är lesbiska att våga vara det fullt ut och att den även är intressant för de av oss som ser kön och sexualitet som olika saker och som inte ser att något av dem behöver knytas till det könsorgan vi råkar födas med.

Enligt boken finns det många fördelar med att vara och leva som lesbisk. Bättre ekonomi, mindre risk för våld inom relationen och färre trakasserier från män på grund av att en är kvinna. Å andra sidan riskeras en bli trasserad enbart på grund av att en är homosexuell. Att vara öppet homosexuell innebär att utmana heteronormen, och att dessutom göra det som lesbisk, vilket i tillägg utmanar patriarkatet (kvinnor som klarar sig utan män är farliga!), det är ju att spela i en helt annan liga än de av oss som faller inom normerna i stort.

Boken som sådan är otroligt lättläst, det var som att läsa en veckotidning. Med olika artiklar, intervjuer, lite roligare inlägg, serieteckningar som lättar upp, utdrag ur böcker och mycket annat blir den här boken en fröjd att läsa! För dig som är lesbisk, undrar om du är det eller bara vill veta mer om hur det är att vara lesbisk.

Krossa patriarkatet och skrota heteronormen!

Ingrid Mårtensson
Kassör FI Jämtland

Rosa höst

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s