Aktuellt / Debattinlägg

Naziztattack i Jämtland, vad ska vi göra?

Natten mellan lördag och söndag, samma dag som Feministiskt initiativ fyllde 10 år, genomförde Svenska motståndsrörelsen en aktion i Östersund, De satte avspärrningsband med sitt märke och sin internetadress på, framför P4 Jämtlands och ÖP och LTs ingång. Läs mer HÄR, HÄR och HÄR.

Jag undrar om de valde datumet med vilje? När feminister firar sina 10 år sticker de fram sitt huvud för att visa att de inte ger upp? För vi är deras främsta motståndare, vi står för deras raka motsats. Jag skrev i dag en debattartikel som jag hoppas kommer in i någon av tidningarna, men du kan läsa den här redan nu:

I helgen genomfördes en nazistisk aktion mot media i Östersund. Vid P4 Jämtland, Östersundsposten och Länstidningen hade plastband med symboler från nazistiska Svenska motståndsrörelsen satts upp som avspärrning. Att tysta media är ett grepp som nazistiska rörelser gärna använder sig av, och det återfinns även i uttalanden från ledande Sverigedemokrater. Det är en skrämmande utveckling, att nazister tar mer plats i samhället igen, och att deras ideologi tagit sig ända in i vår riksdag. Det finns en historielöshet både bland de som ansluter sig till nazistiska och rasistiska rörelser och bland de som inte tycker att högerextremism är så farliga utan att delar av ideologin ändå är ”bra”.

Sverigedemokraterna har under sina år i riksdagen bland annat drivit frågor om försvagad aborträtt, återinförandet av sambeskattning, bort med ekonomiska bidrag till föreningar och institutioner som arbetar med mångkultur samt minskad invandring. De har röstat mot arbetsmiljöförbättringar och de försöker på olika sätt hota alla regeringar som inte vill minska invandringen. Att rösta på Sverigedemokraterna för att en anser att vissa delar är ”bra” är också att rösta på allt annat de står för, och bara genom att läsa deras principprogram står det klart att de vilar på en nationalsocialistisk grund som är raka motsatsen till mänskliga rättigheter. Det som Svenska motståndsrörelsen gjorde i helgen är bara en förlängning av att Sverigedemokraterna gjort högerextremismen mer accepterad genom att presentera den på ett populistiskt sätt.

I Sverige har vi klarat oss bättre mot den här framväxten av rasistiska och kvinnofientliga organisationer än många andra länder i Europa. Trots att vi har ett nationalistiskt parti i vår riksdag så har de andra partierna i stort stått enade mot dem, och oftast lyckats motstå frestelsen att locka väljare genom att anamma den högerextrema retoriken. Det som skiljer Sverige från resten av de europeiska länderna är att vi i tio års tid haft en tydlig motpol till de högerextrema åsikterna. En antirasistisk och feministisk rörelse i form av Feministiskt Initiativ. Medan nationalism har sin grund i begrepp som nation, tradition och normer så är den feministiska grunden mänskliga rättigheter, förändring baserad på kunskap och kritisk granskning av normer. I Sverige, till skillnad från de flesta andra europeiska länder, finns en organisation för dem som inte finner sig i att nazister, fascister och rasister försöker ta större plats i samhället.

Att Feministiskt initiativ funnits som organisation i 10 år gör att feminism och antirasism fått plats även hos andra partier. De frågorna har fått större utrymme i Sverige än i andra länder och det har motverkat den framväxande högerextremism som vi ser i resten av Europa. Samtidigt har resten av Europa tagit till sig Feministiskt Initiativs idéer och vi ser att liknande organisationer nu växer fram i Tyskland, Polen, Spanien, Frankrike, Italien och Norge.

Vi kommer att fortsätta att bedriva den här kampen, vi kommer att stå för de mänskliga rättigheterna, vi kommer att bedriva en antirasistisk och feministisk politik, och på så sätt bli den allra tydligaste motpolen i svensk politik gentemot Sverigedemokraterna och övriga rasistiska och kvinnofientliga organisationer. Vi välkomnar alla andra politiska partier att också driva de här frågorna, precis som vi välkomnar alla som vill vara med i kampen mot rasism och för mänskliga rättigheter.

Vi firade 10 år samma dag som Svenska motståndsrörelsen genomförde sin aktion i Östersund, och vi kommer att finnas i många år till för att bekämpa den här typen av politisk åsikter och eftersträva ett varmare, jämställt samhälle där alla mänskliga rättigheter respekteras och förverkligas.

Om du vill vara med och bekämpa högerextremism med oss kan du bli medlem HÄR och förnya ditt medlemskap HÄR!

Ingrid Mårtensson
Kassör FI Jämtland

IMGP6431

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s