Aktuellt / Debattinlägg / Pepp

IDAHOT, vad kan DU göra?

I dag är det IDAHOT, Internationella dagen mot homo-, bi-, och transfobi. Jag lånar en text från Fi Linköpings facebooksida, eftersom jag tyckte den var så välskriven.

”Att en sådan här dag behövs tyder på hur långt kvar det är innan vi lever i ett samhälle där människor behandlas som människor och inte utifrån sin sexuella läggning, sitt könsuttryck eller sin faktiska könsidentitet.

Siffrorna kring hatbrottsstatistiken ser än idag tyvärr ut att vara ganska fasta, antalet anmälningar varken sänks eller höjs på ett märkbart sätt. Under 2012 gjordes 713 anmälningar kring hatbrott på grund sexuell läggning, år 2013 visade samma statistiska källa och grund (BRÅ) att hatbrotten förvisso minskat till 625 anmälningar. Om detta tyder på ett minskat antal hatbrott eller ett större mörkertal står oklart.

Diskrimineringslagstiftningen är fortfarande inte utformad på ett tillräckligt inkluderande sätt när det kommer till transpersoner, och fortfarande kan vi se hur en bristande kunskap kring hatbrott på grund av sexuell läggning, könsidentitet eller könsuttryck starkt präglar det hetero- och cisnormativa svenska rättssystemet.

Statistiken är mörk och nedslående; exempelvis uppger en fjärdedel av alla homo- eller bisexuella kvinnor att de försökt ta livet av sig medan i snitt 55% uppger att de utsatts för kränkande bemötande.

Även det vardagliga språk vi hör omkring oss är fortsatt präglat av hat, misstänksamhet och hån gentemot HBTQ-personer. På skolgårdar och i fikarum används ”bög” som ett nedvärderande ord och det negativt färgade och nedsättande uttrycket ”tr*nsa” används reflexmässigt i stället för transperson.

Oavsett om glåporden används avsiktligt eller på ett vis som inte har i avsikt att vara nedvärderande, så är de starkt förknippade med en strukturell orättvisa som vi tillsammans måste arbeta för att förändra.

Utan vår fortsatta enade kamp kommer inga större förändringar att ske. Tillsammans måste vi fortsättningsvis tro att det som ibland kan ses som hopplöst faktiskt går att förändra. Att fientligheten mot människor, baserat på könsidentitet, sexuell läggning eller könsuttryck faktiskt går att upplösa.

Tillsammans kommer vi förhoppningsvis nästa IDAHOT-dag att märka att något har förändrats. Att världen blivit lite lättare att andas i. Lite lättare att leva i.”

Vi i Fi Jämtland vill vara med och förändra det här, och ett av sätten att göra det på är genom att aktivera sig. Vi har till exempel under sommaren två PRIDE-arrangemang som vi kan delta vid. Om du vill vara aktiv med oss under Härjedalen Pride 22 augusti kan du göra en intresseanmälan HÄR eller via mail, jamtland@feministisktinitiativ.se Om du vill vara aktiv med oss under Ånge Pride 18 juli kan du göra en intresseanmälan HÄR eller via samma mail som ovan.

Du kan vara med och representera oss i ett tält/vid ett bord, gå i paraden med oss eller vara med och förbereda genom att till exempel göra och bära regnbågsarmband!

Ingrid Mårtensson
Styrelseledamot Fi Jämtland och Feministiskt initiativ

20150517 regnbågsarmband i massor

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s