Recension / Studiecirkel

Skönlitterära boktips, börjar med ”Morgon i Jenin”

Jag har kört några bokrecensioner här på bloggen, främst på fackböcker med feministiskt innehåll. Igår hade vi en studiecirkelträff och diskuterade bland annat internationell politik. Då lämnade jag några förslag på skönlitterära böcker som kan ge en inblick i hur kvinnor i olika situationer och delar av världen har det. Skönlitterära böcker har fördelen att de ofta är lättare att läsa en fackböcker, samtidigt ger det bara en persons världsbild, den är inte menad att vara heltäckande på något sätt. Med det i åtanke tänkte jag ändå skapa en lista med förslag på böcker att läsa, bidra gärna med era egna! Här kommer den första!

Morgon i Jenin av Susan Abulhawa

Morgon i Jenin

Den här boken känns lite kluven. Den är dels en dramatisk släktsaga som griper tag och fascinerar, men samtidigt känns den dokumentär, med dokumentärens sanningskänsla, men även med dokumentärens svårigheter att hålla en tydlig röd tråd.

I böcker är vi ju vana vid att det finns en intrig, en röd tråd, och berättelsen kan följa tråden, mer eller mindre rakt, mer eller mindre tydligt, men tråden finns där och i slutet knyts berättelsen ihop på ett prydligt sätt. Dokumentärer, och även livet, är sällan så enkla. det är bara att tänka tillbaka på sitt eget liv för att rätt snabbt inse att där finns ingen tydlig intrig, ingen röd tråd, inget sätt att knyta ihop den egna berättelsen.

Den här boken hoppar mellan att vara en skönlitterär släktsaga, fylld av intressanta personligheter och dramatiska öden under en turbulent och otäck tid. Men sen kommer det passager som författaren troligtvis vill ha med för att kunna vara historiskt korrekt och för att få med skrämmande fakta som inte hittat sin plats i nyhetsflödet. Intressant, javisst, och skrämmande, sannerligen. Men den röda tråden trasslar till sig och går ibland nästan av.

Trots ovanstående, och trots att jag i perioder tappade engagemanget i boken, så kom den alltid tillbaka, historien grep tag i mig, jag grät och jag grät och jag grät. För det här är en otäck berättelse, en sorglig verklighet, och något som är ständigt aktuellt.

Jag rekommenderar alla att läsa den här, vi, i vår trygga del av världen, behöver höra och känna det här!

Ingrid Mårtensson, Studiecirkelledare

IMGP9290rev

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s