Information / Recension

Boktips, Konsten att vara kvinna

För några dagar sedan fick vi in en debattartikel som svar på moderaternas utspel om strängare lagar för att stävja tiggeri. Som om fattigdom och diskriminering går att lagstifta bort. Det har inte lyckats trots att det finns lagar mot diskriminering och det blir inte bättre om vi instiftar lagar som i sig diskriminerar. Du kan läsa vår artikel HÄR.

Håll ögonen öppna, snart kommer ett evenemang för kvällen den 25 november då det är Internationella dagen mot våld mot kvinnor som instiftades av FN:s generalförsamlings tredje kommitté år 1999.

I den resolution som instiftade dagen slog man fast att våld mot kvinnor hindrar dem att uppnå jämställdhet i samhället i juridisk, social, politisk och ekonomisk mening. Våld mot kvinnor avser enligt resolutionen handlingar som orsakar fysisk, sexuell eller psykologisk skada, både om det sker i det offentliga eller i privata sammanhang.

Du kommer att få information här i bloggen, på facebook och, om du är medlem, via ett medlemsmail.

I väntan på det får du här ett boktips!

Konsten att vara kvinna av Caitlin Moran

Jag läser inte biografier särskilt ofta, det är typ den här, Zlatans och den om Steve Jobs… Den här skiljer sig rätt så  mycket från de två andra. Dels för att den är skriven av en kvinna om en kvinna, dels för att hon har ett tydligt feministiskt syfte med sin bok.

Jag uppskattar syftet och hon skriver på ett drivet och roligt sätt. Boken liknar något som kunde ha skrivits av Marian Keyes och Helen Fieldings kärleksbarn. Moran betar av område efter område och beskriver hur kvinnor tänker och känner och hur vi istället borde känna och tänka. Inspirerat, tankeväckande och roligt. Och om det kan väcka en slumrande feminist någonstans och få upp hen på barrikaderna är ingen gladare än jag.

Nu är jag är ingen slumrande feminist, jag är en fullt blommande feminist, jag har själv varit här, påverkats av omgivningen, slentrianmässigt gjort det som förväntas av mig, och sen stannat upp och funderat. Och insett att jag gör något som jag egentligen inte alls vill. Så för mig slår den här boken in öppna dörrar, jag saknar problematiseringen, analysen och framförallt, jag tycker männen kommer alldeles för enkelt undan i den här boken.

För boken handlar nästan uteslutande om kvinnor (vilket, i och för sig, är ganska befriande), om hur kvinnor är, tänker och känner. Männen är bifigurer, visserligen ofta skitstövlar och/eller korkade, men ändå bifigurer, utan skuld…

Jodå, Moran skriver ibland om patriarkat och maktperspektiv, och hon skriver även om att det egentligen handlar om att var och en ska ha rätt att vara sig själv, inte anpassa sig efter det som anses gälla för vare sig kvinnor eller män. Men oftast drunknar det i massor av bitska formuleringar, roliga berättelser och snärtiga repliker om hur vi kvinnor inte borde göra SÅ utan istället SI, och då blir det liksom bara en ny uppsättning regler…

Fast, i sann systerskaplig anda, jag rekommenderar den här boken. Den är en bra ögonöppnare, den är rolig och tankeväckande samtidigt och det är det inte många böcker som lyckas med!

Ingrid Mårtensson
Ledamot styrelsen Fi Jämtland

IMGP1240

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s