Debattinlägg

Lokala nyheter för alla?

I dag ska jag vara lite grinig, det tycker jag alla borde vara emellanåt. Alla känslor som gör att vi uppmärksammar orättvisor och obalanser tycker jag är av godo!

I en allt mer globaliserad värld så får det lokala allt mindre plats. media koncentreras till större orter och journalister har inte kännedom om hela landet och de villkor som finns på landsbygd och glesbygd jämfört med städer. Så alla lokala alternativ är positivt. Men då bör de lokala alternativet spegla hela spektrat av verksamheter och människor.

I dag fick jag en lokal papperstidning i brevlådan, ett gratisexemplar av en veckotidning med ett erbjudande att prenumerera. Jag läser sällan papperstidningar, jag läser mina nyheter via webb eller får dem via radio och TV, så jag tyckte det var kul att bläddra i den. Men något i den gjorde mig grinig. Jag började räkna efter, och förstod var grinigheten kom ifrån. Om jag bortser från annonser och familjesida så bestod tidningen av följande:

På bilderna till artiklarna fanns det 22 kvinnor jämfört med 40 män, alltså bara 55% så många kvinnor som män.

I artiklarna nämndes 9 kvinnor jämfört med 37 män, alltså bara 24% så många kvinnor som män.

Av de som citerades i de olika artiklarna var 4 kvinnor och 22 män, alltså bara 18% så många kvinnor som män.

SAMTLIGA som är på bild, namngivna eller citeras är vita, synbart fullt fungerande och med etniskt svenska namn.

Det här är förstås ingen vetenskaplig undersökning, och det är enbart ett nummer av tidningen jag undersökt så här, men det skaver ändå. Som om det lokala tillhör de vita svenska fullt fungerande männen. Som att kvinnor enbart finns med till del och som att inflyttade, synliga minoriteter och personer med funktionsnedsättningar inte alls bor här.

Klart är att de inte lockar mig att prenumerera, vilket är synd. Klart är också att det här inte alls är unikt för vår del av Sverige eller världen. Så här ser medievärlden ut. Där, som inom alla maktsfärer, dominerar de vita männen. Det må vara en lokal tidning men den följer globala mönster.

Om du vill se liknande undersökningar gjorda på ett humoristiskt sätt så kolla in Killarna mot Tjejerna HÄR, tyvärr verkar de inte uppdatera längre…

Ingrid Mårtensson
Styrelseledamot Fi Jämtland

IMGP2081rev

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s