Aktuellt

Almedalsrapport, del 2

Jag däckade i början av veckan, så jag får förlita mig på den information jag hade innan veckan och det jag läste och hörde om under veckan. Den första dagen som nationella Fi hade något eget evenemang var på måndag 29 juni, ett torgtal på Donners plats. Det var Gudrun Schyman som höll i det och det skulle handla om:

Aktivism och parlamentarism -går det att förena? Hur förbereder sig ett nytt parti för att motsvara ett växande väljarstöd? Fi bärs upp av en antirasistisk och feministisk gräsrotsrörelse som är större än partiet och som under förra året spred sig till alltfler delar av landet. Fi ökade från 1 500 till 22 000 medlemmar på ett år. Hur hanterar Fi övergången från utomparlamentarisk aktivism till politiskt beslutsfattande som folkvalda? Hur förbereder sig Fi för att möta ett växande väljarstöd och axla ett större parlamentariskt ansvar efter kommande val? Ett samtal om balansen och spänningarna mellan visioner och realpolitik, och om att ta aktivismen och hoppet om en bättre värld in i parlamenten.

Utöver det presenterade vi vår skuggriksdagsgrupp, Fi Gotland och den kommande veckans program. Eftersom söndagen var Centerpartiets dag blev det även en analys av Annie Lööfs partiledartal med de rosa glasögonen på.

Det här var dagen som Ship to Gaza bordades av israelisk militär. Några från Feministiskt initiativ, bland annat Maria Svensson i styrelsen, har åkt med skeppet Marianne på delar av resan mot Gaza, och just den här dagen hade vi en representant från Ship to Gaza Sweden med på Donners plats för att tala om aktivism. Fi skrev dessutom ett uttalande som du kan läsa HÄR.

Det här var även dagen som filmen ”We just want to live” premiärvisades. En dokumentär film om romer i Sverige och i Rumänien. Den filmen kommer vi att kunna se under hösten, jag återkommer om tid och plats! läs mer om den HÄR.

Måndagen innehöll även en pressträff för att presentera den rapport som sedan Fi ägnade tisdagen åt, ”Arbetstidsförkortning – en nödvändig samhällsreform”, skriven av Kenneth Hermele. Du kan läsa hela rapporten HÄR.

Tisdag den 30 juni var det både ett seminarium om rapporten och ett torgtal där rapportens resultat presenterades och diskuterades. 

Seminariet hade temat:

En feministisk kritik av ”arbetslinjen”. Vi efterlyser moderna reformer för ett modernt liv, där arbetet är en viktig del men inte hela livet. Vi presenterar en rapport om arbetstidsförkortning och diskuterar förslag om förändringar av nuvarande socialförsäkringar. Höjda tak, sänkt arbetstid eller basinkomst?

Torgtalet fortsatte på samma tema:

Räkna med feministerna! Presentation av F!:s syn på ekonomi och vår kritik av arbetslinjen. Arbetstidsförkortning – utopi eller viktig samhällsreform? Kortad arbetstid med bibehållen lön prövas i allt fler kommuner, med lovande resultat. Fi vill korta arbetstiden och dela på jobben för klimatets, folkhälsans och jämlikhetens skull. Men vem ska betala och är det verkligen genomförbart? På vilket sätt är det feministisk politik? Hur hänger förslaget ihop med vår övriga ekonomiska politik? Vi summerar och diskuterar slutsatser från seminariet där vår rapport i ämnet presenterades.

Utöver det recenserades Socialdemokraternas tal med genusglasögonen på.

Du kan läsa artiklar om rapporten HÄR och HÄR. Dessutom dök det upp andra artiklar ungefär samtidigt, som HÄR och HÄR, som visar att det här inte är en utopi

Så långt tycker jag vi gjorde ett bra jobb med att färga Almedalen rosa. Utöver de möten vi själva höll i fanns det representanter från Fi nationellt, från Fi EU, från Fi Gotland och andra avdelningar samt från UF som deltog i samtal och seminarier på olika ställen runt om i Visby. Ingen kunde missa oss, då vi ofta åtföljdes av rosa kläder, plakat och åtminstone en liten ballong!

Jag återkommer med mera rapport!

Ingrid Mårtensson
Ledamot styrelsen Fi Jämtland

IMGP4041rev

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s