Aktuellt

Almedalsrapport, del 3

Onsdagen i Almedalsveckan var även Sverigedemokraternas dag. Därför ordnades ett antal motverkande demonstrationer. Fi deltog till exempel i RFSLs Mångfaldsparad och i Unga Feministers antirasistiska demonstration, båda två med stor uppslutning av olika organisationer och individer. Själv låg jag i en hyrd lägenhet med feber och önskade jag kunde vara med…

Även den här dagen höll Fi ett torgtal, det var Gudrun som höll i det och ämnet var givet:

En ojämlikhet kommer sällan ensam. Sexism, rasism, antiziganism, homo- och transfobi, funkfobi. Allt finns på samma gång och förstärker vartannat. Att stärka mänskliga rättigheter och särskilt asylrätten är vår uppgift när rasismen växer. Hur vill Fi motverka flera former av ojämlikhet samtidigt? Varför behövs kunskap om funktionsvariationer, transpersoners villkor och heteronormer i antirasistisk feminism? Olika former av rasism och hat mot människor som på olika sätt avviker från normen hänger ofta ihop och förstärker varandra. Hur får vi arbetet för mänskliga rättigheter och inte minst försvaret av asylrätten att utgå från ett inkluderande helhetsperspektiv?

Utöver det presenterades torsdagens seminarier och Kristdemokraternas tal recenserades utifrån feministisk vinkling.

Torget var fyllt av människor inför torgtalet och det var en särskild grupp som tilldrog sig extra uppmärksamhet. En grupp Sverigedemokrater (bland annat Kent Ekroth) hade rosa T-shirts på sig, märkta med SD-kvinnor fram och #SDROSA på ryggen. Jag önskar jag varit där och fått se, för de försökte tydligen störa Gudrun i hennes tal, men hon agerade proffsigt och bemötte dem med fakta, så pass att en tidning senare under veckan utnämnde just den här händelsen till veckans kaxigaste. SDarna avvek från torget och talet kunde fortsätta!

Extra roligt tycker jag det blir när bloggen fick en länk till SDs husorgan, Avpixlat (läs HÄR, via Unvis it). Insändaren inleds med ”Ett litet extremt enfrågeparti långt ut på vänsterkanten, fjärran från den folkvalda representationen i riksdagen, blev ännu en gång den stora vinnaren under Almedalsveckan. Hur är detta möjligt frågar sig vän av ordning. Men vänner av ordning och relevans har som bekant inget att hämta hos den verkliga maktkolossen – public service.” och sen handlar det mest om hur media blivit alldeles för kvinnodominerat. Det här stycket var det som fick mig att le:

”Under årets Almedalsvecka förmådde inte ens medias huvudmoderator Gudrun Schyman locka mer än en handfull av de närmast troende vid sina framträdanden.”

Nu var det inte riktigt sant, under just onsdag, Sverigedemokraternas dag, kokade Donners plats av både närmast troende och andra, till exempel alltså SDare, så nog drog Fi folk, även om vi inte riktigt fick vara med bland de andra partierna på samma villkor!

HÄR kan du se Gudrun Schyman och Linus Bylund i en debatt.

På torsdagen genomförde vi två seminarier och ett torgtal.

Första seminariet behandlade säkerhetspolitik:

En feministisk utrikes- och säkerhetspolitik måste belysa våldets syften och effekter på alla nivåer i samhället och tydligt inkludera kriget mot kvinnorna. Kriget mot kvinnorna är både lokalt och globalt, precis som militarismen.t Vi måste forma en säkerhetspolitik för människor, inte för territorier. Vi diskuterar våldets roll i föreställningar om maskulinitet och hur det uttrycks både i klassrummet, i militarismen och i nationalism. Vi formulerar motstrategier – lokalt, regionalt och globalt.

Det blev en del artiklar av det seminariet, till exempel HÄR och HÄR.

Därefter följde ett seminarium om förtryck:

Rasism i Sverige, EU och världen – hur ser den ut och hur kan den motverkas politiskt?

Rasism tar sig olika former och uttryck. Afrofobi och antiziganism är vanliga former av rasism. Hur ser de ut och hur påverkar de oss – lokalt, regionalt och globalt? Sverige inrättade 1922 världens första rasbiologiska institut, men är enligt attitydundersökningar numera ett av Europas minst rasistiska länder. Sverige tar emot jämförelsevis många flyktingar, men rasistisk diskriminering och hatbrott är vanliga. Högerextrema partier i Europa vann ökat stöd i EU-valet förra året. Samtidigt fick Fi en plats i EU-parlamentet. Hur arbetar Fi på olika nivåer för att bekämpa rasism? Varför är antirasism viktigt för ett feministiskt parti?

På eftermiddagen senare var det torgtal på Donners plats, med Linnea Bruno som huvudansvarig:

En feministisk utrikes- och säkerhetspolitik inkluderar kriget mot kvinnorna och analyserar våldets syfte, både i de intima relationerna och i de internationella relationerna. Mänsklig säkerhet nås via icke-våld, militär nedrustning och global avrustning. När Margot Wallström deklarerade att regeringen skulle driva en feministisk utrikespolitik var det många som blev förvirrade, vissa även upprörda. Fi välkomnar tvärtom denna nya riktning. Men vad kan en sådan politik innebära? Hur vill Fi att Sverige ska motverka säkerhetshot och våld – mellan stater och på mellanmänsklig nivå? Tillsammans med andra aktörer inom freds- och kvinnorättsrörelser driver vi på för att orden ska resultera i en verklig kursändring. Vad är alternativen till fokus på bevakandet av nationsgränser och militära insatser? Hur hänger det ihop med arbetet för kvinnofrid, barnfrid och för allas mänskliga säkerhet?

Utöver det recenserades Sverigedemokrternas tal med de rosa glasögonen på.

Jag läser artiklar, ser tv-inslag och lyssnar på de som var där och inser hur mycket jag missade!

Jag fortsäter min rapport en annan dag!

Ingrid Mårtensson
Ledamot styrelsen Fi Jämtland

IMGP4298rev

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s