Aktuellt

Almedalsrapport, del 4

I slutet av veckan märktes att den i sin nuvarande form nog är lite för lång. Redan på fredagen packade flera företag och organisationer ihop och lämnade Almedalen och under helgen troppade resten av. Vi i Feministiskt initiativ stannade kvar och fortsatte vara ett rosa inslag hela veckan ut.

På fredagen handlade torgtalet om: 

”Ekonomisk självständighet i livet och livet ut” är ett av Riksdagens jämställdhetsmål. Hur förhåller sig den nuvarande lönebildningen och det nuvarande pensionssystemet till jämställdhetsmålen?  Hur kan vi få rättvisa löner och trygga pensionerna?

Utöver det så recenserades Miljöpartiets språkrörstal med genusglasögonen på.

Läs till exempel den HÄR artikeln, om hur vi ser på riksdagens arbete med jämställdhet.

Lördagen handlade vårt torgtal om:

När Feministerna tar plats! Vad händer när feminister kommer in i maktens rum? Supervalåret 2014 tog Fi plats i EU-parlamentet och 13 kommuner, däribland på Gotland och i våra tre storstäder. I några kommuner är Fi en del av en rödgrönrosa majoritet, i andra i opposition. Vad innebär en feministisk kommunalpolitik och EU-politik? Vilket avtryck gör rosa politiker i de parlament de tar plats? Hur samverkar Fi med feminister i andra partier? Vilka är framgångarna hittills och hur ser utmaningarna ut?

Moderaternas partiledartal recenserades med de rosa glasögonen på.

Söndagens avslutande torgtal hade fokus på:

Behövs det ett feministiskt parti? Med utgångspunkt i slutsatserna som drogs på kvinnokonferensen i Malmö 2014, Nordiskt Forum, diskuterar vi kring om ett feministiskt parti behövs.

Den här dagen recenserades dessutom både Vänsterpartiets och Folkpartiets partiledartal.

På söndagen var jag med nöd och näppe på benen igen, så jag lyckades vara med på det sista av de volontärmöten jag planerat, dä vi fördelade arbetsuppgifter inför måndagen, Feministiskt initiativs egna dag!

20150705 planeringsmöte

På söndagskvällen hade vi även en förfest inför vår egna dag, god mat, trevlig samvaro och sen på kvällen dans. Men då hade min feber återkommit så jag fick bädda ner mig igen.

20150705 peppmiddag

Nästa gång ska jag berätta om hur vår egen dag blev, och om du kollar HÄR så hittar du mer artiklar och filmklipp från veckan i Almedalen!

Ingrid Mårtensson
Ledamot styrelsen Fi Jämtlland

2 tankar om “Almedalsrapport, del 4

    • Hej Fredrika/Fredrik. Vet du hur en räknar ut hur ett företags/organisations ledning bör se ut för att vara jämställd? Ett ofta använt sätt är att titta på fördelningen av kön bland de anställda/medlemmarna. Det vill säga, om ett företag har 60% kvinnor anställda och 40% män så ska det se ut så även i ledningen av företaget. Det indikerar att det är samma chanser för en kvinna som en man att kunna få en ledande ställning i företaget/organisationen. Utifrån det är Fi styrelse mycket representativ för medlemmarna. Utöver det så tillsätts en styrelse i en politisk organisation inte på samma sätt som i ett företag. I ett företag anställs ledningen av de som redan sitter där, men i en politisk organisation är det samtliga medlemmar som får vara med och rösta fram en styrelse, för att på så sätt få den bästa representationen. När Fi sedan kommer in i olika parlamentariska sammanhang behöver vi dessutom vara övervägande del kvinnor eller icke män för att uppväga den snedfördelning som finns där nu. Så, nej, jag håller inte med i att vi skulle vara ojämställda. Hälsningar Ingrid

      Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s