Recension

Boktips, Minnet av en smutsig ängel

Här är en hängmattebok för sommaren!

Minnet av en smutsig ängel av Henning Mankell

IMG_4907

Jag gillar Mankells deckare, särskilt de om Wallander, men har inte varit så förtjust i andra böcker jag läst av Mankell, så den här boken var jag inte alls säker på att jag skulle gilla. Handlingen lockade mig, en ung svensk kvinna som under tidigt 1900-tal av en slump hamnar i Afrika och blir ägare till en bordell, det lät som att det kunde bli bra. Jag var ändå skeptisk, men sen började boken i den kyliga nord med svår fattigdom i våra hemtrakter, och då fick jag en personlig anknytning som sen höll i sig hela boken. Det kunde ha handlat om någon av mina anmödrar! Jag gillar oxå att hon aldrig glömmer vem hon är och var hon kommer ifrån, och hon identifierar sig mer med de fattiga ursprungsinnevånarna, än med de dekadenta vita som bor i samma stad som henne.

Jag gillar den, jag gillar den skarpt! Den är ganska lågmält berättad, det finns trådar som inte riktigt slutförs och reds ut, det finns ett lätt övernaturligt inslag, och det känns nästan dokumentärt ibland. Jag sveps med i det lugna tempot och fascineras av ett livsöde, som ändå är helt uppdiktat och inte alls sant. Då tycker jag en författare lyckats, jag går på hans berättelse och tror på den!

Det här är långt ifrån den typ av böcker jag brukar läsa, men jag kan varmt rekommendera den för dig som inte gillar deckare, men som ändå vill ha en spännande historia att läsa!

Ingrid Mårtensson
Styrelseledamot, Fi Jämtland

IMGP4475rev

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s