Debattinlägg

Bada i burkini

I Jämtland just nu pågår en debatt eftersom Storsjöbadet utökat sitt sortiment med badkläder med burkini. Först skrev båda tidningarna på nyhetssidan om Storsjöbadets beslut att ta in burkinis i sortimentet (burkini är en sammanslagning av orden burka och bikini och är en heltäckande baddräkt). Läs Länstidningens artikel HÄR och Östersundspostens artikel HÄR. Länstidningen lyfter frågan om badet även funderat på särskilda ”tjejkvällar”, medan Östersundsposten mer fokuserar på att det uppstått en debatt för och emot burkinis utifrån om det är att stödja ett kvinnoförtryck eller ej.

Några dagar senare hade LT en artikel HÄR där de intervjuat Sara Mohammad, ordförande i föreningen Glöm aldrig Pela och Fadime, GAPF. Hon är mycket kritisk till Storsjöbadets beslut, att börja sälja burkinis. 

”– Det ger tydliga signaler om kvinnors sexualitet och att den ska skyddas från mäns blickar. Man lägger ansvaret på flickor och kvinnor. Det är helt fel väg att gå. Man bekräftar den religiösa kränkande kvinnosynen som finns hos islamister och andra religiösa krafter, säger hon.”

Efter ytterligare några dagar kommer det först en ledare i Östersundsposten (HÄR) och därefter en i Länstidningen (HÄR). 

I Östersundsposten skriver Karin Jonsson:

”Kvinnor har ett fritt val, även de, att bestämma vad de ska ha på sig. Även när de badar. Att kvinnor sexualiseras mer än män är faktum. Badkläder ämnade för kvinnor ska täcka både kön och bröstvårtor. Män behöver endast svepa in stjärten i badsäkert tyg för att få vistas i badhus och accepteras i plaskande sammanhang. Kvinnors bröstvårtor har en magisk laddning som tydligen skriker sex.

Kvinnoförtryck existerar och frodas i Jämtland även utanför slöjbeklädda hårslingor. Storsjöbadets burkini är inte ett bevis på förtryck. Om så är fallet, ligger baddräkter och bikinis i samma korg. Bikinin är också ett bevis på förtryck där kvinnan sexualiseras och ska mallas in i en form.”

I Länstidningen skriver Linnea Swedenmark:

”Problem med förtryck löser man inte genom att se till så kvinnor inte kan bära vissa plagg. Det går inte att underkänna vuxna kvinnors val att uttrycka sin religion genom att mena att de egentligen inte vet sitt eget bästa. Frigörelse kommer genom att stärka kvinnor och deras roll som aktörer. Det gäller oavsett religion eller icke-religion. Oavsett om det handlar om kläder, pengar, makt, barnomsorg, löner.”

De olika artiklarna och ledarna har delats på sociala medier och fått kommentarer både direkt på tidningarnas hemsidor, och på facebook och twitter när de delats där. Jag reagerar starkt på tonen i många av kommentarerna, som handlar mycket om ”vi” och ”dem”, ”ta seden dit de kommer” och ”vår kultur”.

”Säljer de bikinis på baden i Saudi-Arabien tro? Vi tvingas ta seden dit vi kommer. Här gäller det omvända. Varför inte anpassa sig till hur det fungerar i Sverige när man nu valt (mer eller mindre frivilligt) att komma hit?”

”Vi svenskar måste vara europas mest korkade befolkning, här har vi under många herrans år arbetat för jämlikhet ,som en del förvisso tycker är dålig, men vi har försökt att avdramatisera våra kroppars utseende bad och gymnastik har i många herrans år varit en självklarhet att det gör vi gemensamt.Varat största problem är att vi måste alltid vara bäst och är livrädd för att kallas rasist.Vi behöver inte bli skitnödiga när islamister kommer med sina krav, passar inte vår livsstil och kultur är de bara att packa och dra vidare.Vi svenskar skall inte böja oss för deras medeltida krav, och religionreligion.”

”Är det inte mer rimligt att lära dem som kommer hit vad vi har för regler, än att vi ska backa tillbaka det som generationer har kämpat för? Vi har utvecklats i väst och de har stått stilla.. Nej, nu får det vara nog.”

”Enklast är att konvertera till kristendomen,då är problemen lösta-Ta seden dit ni kommer ????”

”Är det utveckling framåt att vi i Sverige ska anpassa oss ?????”

”Det är inte den fria kvinnans mål att se ut som en clown i bassängen .Det passar utmärkt i Arabiska odemokratiska länder. Det är ju inget ,som funnits i Sverige!”

”Att Storsjöbadet ”anpassar sig”!!??..tycker Swdenmark är bra. Det är just den anpassning, som vi måste sluta upp med! I Sverige har vi vårt kulturella arv, våra traditioner – och vår kvinnosyn!! De är de som kommer hit, som bör anpassa sig, annars har dom kommit till fel land.”

”Låt alla som vill utöva sin religion men håll subventioneringar av inskränkhet till dess minimum! Jag kan lätt erkänna att jag är rädd för tanken på att jag eller mina döttrar skulle tvingas till ofrihet som skulle kunna bli resultatet av att normalisera förtryck o segregation (av ex kön) för mycket. Låt burkinis och sådant finnas men uppmuntra ej till användning av det säger jag.”

Att det inte ska gå att se att förtryck finns i alla kulturer, och att det i den här frågan inte borde finnas ett ”vi” och ”dem”. Att tro att ”svensk kultur” och ”våra seder” är något statiskt och som är lika för alla. Att mena att de som inte vill ”anpassa sig” ska åka någon annanstans. För att de eventuellt väljer att bada i en mer täckande badklädsel. Jag har så svårt att förstå den här upprördheten och det här engagemanget

Jag gav mig in i debatten och svarade ungefär så här:

”Vi har dels religionsfrihet i Sverige, dels friheten att själva bestämma hur vi klär oss. Själv väljer jag helst en ganska täckande baddräkt, med ben, eftersom jag inte tål solen så bra, men för den sakens skull går jag inte runt och anser att andra inte ska få bära bikini om de vill. 

Självklart är det inte OK att någon blir tvingad att bära en typ av kläder som den personen inte valt själv, men att samhället ska försvåra tillgången till burkini, eller, i förlängningen som vissa vill, förbjuda bärandet av hijab/nicab/burka hjälper inte det minsta mot det eventuella förtrycket, det ger bara två resultat:

1. Den som själv väljer att bära slöja och burkini förhindras i sitt fria val, 

2. Den som av andra tvingas bära slöja och burkini kan inte längre vistas hemifrån eller lära sig simma.

I båda fallen straffas kvinnan. Istället för att angripa symptomen för grupp 2 så behöver vi angripa orsaken, och det gör vi inte genom att vägra tillhandahålla burkinis. Heja Storsjöbadet!”

Av en person fick jag det här svaret:

”Din logik är oförståelig. Anser du att det är frihet att tillåta symboler (burka, hijab och andra BARA för kvinnor kroppstäckande kläder) som visar på ett manligt och religiöst förtryck av kvinnor?”

Jag svarade:

”Vuxna kvinnor kan ta ansvar för sina egna beslut, det måste vara vår utgångspunkt. Precis som det finns kvinnor som väljer att följa den kristna läran så finns det kvinnor som väljer att följa den islamska läran, det är religionsfriheten. 

Utöver det så går det att diskutera om det fria valet finns för någon i ett samhälle. Vi är alla påverkade av vår omgivning, så till vida att om vi bryter mot normer på olika sätt så drabbas vi. Om jag skulle välja att bada i bikini, men inte raka mig under armarna eller trimma bikinilinjen så skulle jag få många onda blickar på mig, så etniskt svensk och ickereligiös jag är. 

Tro inte att förtrycket på något sätt är enbart inom en religion eller kultur, det finns överallt, det tar sig bara olika uttryck. En muslimsk kvinna kan välja att täcka sig själv, för att det är skönt att slippa objektifieringen som kvinnor alltid utsätts för och hon kan välja det för att det ligger i hennes tro. En annan kvinna kan välja att klä sig i kort kjol och höga klackar för att passa in i sin vänskapsgrupp, men får finna sig i oönskade kommentarer från män, ovälkomna närmanden och, om hon skulle bli våldtagen, efteråt få höra att del av skulden ligger i hennes val av klädsel.

Olika sidor av samma mynt, där jag tror att en burkini kan vara det självklara valet för många kvinnor, och för det fåtal som eventuellt inte får göra det valet själva innebär burkinin ändå en möjlighet att få vistas i det offentliga rummet, lära sig simma, och därmed utöka sin frihet. Jag förstår inte att det går att vara emot det!”

Vad tycker du? Håller du med om mitt svar? Skulle jag svarat något annat? Hur hade du svarat? Skriv gärna i kommentarerna här, eller gå in under de olika artiklarna jag länkar till och kommentera direkt där. Tack och lov finns det många som ser det positiva i burkinis, så jag var absolut inte ensam om att göra det!

Ingrid Mårtensson
Ledamot i styrelsen FI Jämtland

IMGP4913

2 tankar om “Bada i burkini

 1. Burkini kan vara ohygieniskt för de andra badande i bassängen. Man kanske drar på sig en burkini utan att tvätta bort den grövsta smutsen. Bajs kan komma ut i bassängen.

  Gilla

  • Det här är väl ingen skillnad mot andra badkläder? Inte unikt för burkini? Jag förstår faktiskt inte vad du vill säga med den här kommentaren, det finns ingen anledning att tro att burkini på något sätt är mindre hygieniskt än andra badkläder.

   Ingrid Mårtensson
   Ledamot av styrelsen Fi Jämtland

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s