Aktuellt

Regnbågar och burkinis

Så här i efterhand kanske du ändå vill gå med i paraden? Kolla då in den HÄR länken, Östersundsposten gick med och filmade hela paraden. Efter paraden intervjuade Feministiskt Perspektiv bland annat oss från Fi Jämtland och resultatet kan du läsa HÄR. Som vanligt blir det lite förvirring bland begreppen när en talar med journalister och i den här artikeln är det glesbygd och landsbygd de blandat ihop. Den workshop som Fi Jämtland höll i på Ånge Pride handlade om att vara Queer i glesbygd, inget annat!

Det har publicerats ytterligare några artiklar, krönikor och insändare i burkinidebatten, HÄR, HÄR, HÄR och HÄR. Jag har klippt in några citat, så ni ska se att debatten spretar lite åt alla håll…

”Naturligtvis är det ett problem om kvinnor inte får klä sig som de vill, ett problem att ta på allvar. Men vet ni vad? Det får inte kvinnor. Åtminstone inte om de vill slippa bli dömda. Valet mellan kort och lång kjol, djup urringning och polokrage, stringbikini och burkini, är val alla kvinnor gör – medvetet eller omedvetet – för att försöka hålla sig någonstans på gränsen mellan slampighet och prudentlighet. För att vara sexig, men inte utmanande, prydlig, men inte tråkig. Det är en kamp att klä sig efter förväntningarna på vad en kvinna ska vara.”

Det här är samma åsikt som jag har. Patriarkat och olika sorters krav på kvinnor finns i alla kulturer och alla religioner. Det är bara så mycket svårare att se det i den kultur och eller religion en själv hör till!

”Ursäkta, men det har aldrig varit kvinnans val om hon ska bära slöja. Männen tvingar alltid kvinnorna annars är de en skam för familjen. Titta bara på de små flickor som är cirka 10–12 år. Har de valt själv tror du?”

Ja, så kan det mycket väl vara, vill jag svara den som skrivit insändaren. På samma sätt som att småflickor i dag vill ha BHtopp redan när de är sex år gamla, fast de egentligen inte alls behöver den. Som barn ser du hur de vuxna är och gör och du vill göra det samma. Vem är det som säger att en 10-årig flicka inte väljer att bära slöja för att det gör att hon känner sig vuxen och vacker? Vem tror ens att barns val alltid är deras egna, opåverkade av den omgivning de befinner sig i? Återigen är det lätt att se saker i kulturer en inte är bekant med, men betydligt svårare att se strukturer och normer i den kultur du vuxit upp med.

”Detta är inte att säga att klädsel, även den omdefinierade och komplexa idén av hijab som finns inom islam inte har kraften att förtrycka eller frigöra. Det vore naivt och oetiskt av mig att säga att hijab inte används som en begränsande och förtryckande mekanism bland många muslimer. Vi bör också medvetandegöra att i många fall där kvinnor anser sig själva välja att bära hijab, görs dessa val bland patriarkala valmöjligheter. Men detta är inte unikt för muslimer. Patriarkatet, hedersproblematik, mäns våld mot kvinnor, den strukturella och det psykologiska förtrycket av kvinnor finns överallt.”

Återigen, de patriarkala förtryckande strukturerna återfinns i alla kulturer och religioner, det måste motarbetas på alla plan, inte bara riktat mot en enstaka kultur.

”Främst tror jag att som boende i Jämtland så skulle en burkini vara otroligt användbar. Jag tror att vilken surjämte som helst skulle kunna finna stor användning av den. Kvinna som man, ung som gammal, muslim eller inte. Tänk till exempel på hur få dagar det är som vi kan bada i Jämtland utan att drabbas av lunginflammation. När temperaturen väl är tillräckligt hög, så tar nordvästan vinden och kyler ner en innan man ens hunnit doppa tån i Storsjön. Föreställ dig då en burkini, som skydd emot vinden. Man skulle heller aldrig behövt oroa sig över att blända någon med sin bleka hud, eller bekymra sig över orakade ben. Och framförallt, tänk vilket bra skydd emot myggen!”

En krönika som inriktar sig på en helt annan aspekt av burkinin, som jag personligen kan förhålla mig till, eftersom myggor älskar mig och jag inte tål sol. Men den bidrar inte till att klargöra frågan om patriarkalt förtryck…

Ingrid Mårtensson
Styrelseledamot Fi Jämtland

IMGP4933

Annonser

2 tankar om “Regnbågar och burkinis

 1. Patriarkatet… Sätter inte kvinnor krav på varandra? Vem vänder sig modebloggare till om inte till andra kvinnor.

  Gilla

  • Hej Fredrik!

   Jag vet inte riktigt vad du menar med modebloggare, eftersom inget i inlägget handlar om mode. Citatet från artikeln handlar istället om den tunna linje som kvinnor i olika kulturer balanserar på för att vare sig vara för prudentliga eller för lättklädda, vilket är en föreställning skapad av patriarkatet. Att kvinnor ser på varandra med samma måttstock beror på att vi alla växer upp i ett kulturellt sammanhang och lär oss de oskrivna reglerna, normerna, oavsett vilket kön vi tillhör. En kvinna i ett patriarkat lär sig se på andra kvinnor utifrån patriatkatets måttstock, det är inget som är underligt med det.

   Först när vi börjar ifrågasätta och kritisera normerna kan vi ta oss ur de föreställningar vi lär oss av patriarkatet.

   Hälsningar
   Ingrid Mårtensson
   Styrelseledamot Fi Jämtland

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s