Aktuellt / Debattinlägg / Information

För och emot; separatistiska badtider

Information om närmsta tidens aktiviteter: Manifestationen som skulle varit den 9 augusti är inställd, på grund av att för få kunde delta. Vi försöker med något liknande ett annat datum, återkommer med information så småningom.

Fika med Fi Jämtland på måndag 10 augusti, 1600, är därmed nästa gång vi kan ses i verkligheten. Om vi får picknick-väder håller vi till i Badhusparken, annars blir det på Café Jaktstugan. För att få snabb information om var vi finns kan du gå med i den HÄR facebookgruppen! Blir det i Badhusparken tar du med ditt eget fika, blir det på Jaktstugan köper du ditt eget fika där. 

Efter burkinidebatten, som jag skrev om HÄR och HÄR, fortsatte debatten att handla om skilda badtider för män och kvinnor. Jag gör ett försök att sammanfatta det jag läst i olika digitala tidningar om det den senaste veckan.

På SVT opinion (HÄR) skrev Sara Mohammad bland annat:

”En uppdelning av kvinnor och män, som i fallet med skilda badtider i simhallar, är ett bevis på islamisters makt och förmåga att driva igenom gamla regelverk i det nya landet.

Det som ser ut som en enkel lösning på ett praktiskt problem är i själva verket en kapitulation för det förtryck som vi en gång flydde ifrån.

Ett förtryck som utövas av både manliga och kvinnliga islamister.

Religion och kultur blir återigen argument som tillåts att motarbeta jämställdhet och likabehandling av män och kvinnor. När religiösa ledare får ett lillfinger dröjer det inte länge innan de tar hela handen. Börjar vi vänja oss vid att ge företrädare för den människosynen att sätta agendan, vet vi inte var vi hamnar.”

När jag växte upp, på 60- och 70-talet, var det vanligt med separata badtider för män och kvinnor. Jag kan förstå att gemensamma bad kan ses som ett resultat av strävan efter jämställdhet, men samtidigt lever vi fortfarande i en värld där män anser sig kunna ta både verbala och fysiska friheter med kvinnor och deras kroppar. Att få gå och simma några längder, och sen sitta ner i relaxen innan hemgång, och veta att där inte finns några män i lokalerna, kan jag, som ateistisk vit cis-kvinna, tycka är behagligt avslappnande. Jag har svårt att se att det ska vara något som kommer på grund av att islamister kräver det.

Jag är inte ensam om att tycka att artikelförfattarens tolkning av företeelsen inte stämmer med verkligheten. Viggo Cavling skrev ett svar i Metro (HÄR):

”Det är uppenbart att många i Sverige är livrädda för att islamisters makt, men jag tycker att Mohammads bevisföring för detta söderfall av det demokratiska landet Sverige är minst sagt svag. Det finns i dag några badhus i Sverige som har skida öppettider för män och kvinnor och på minst ett badhus kan man nu köpa en heltäckande baddräkt vid namn burkini.

Hur kan någon vettig människa bli upprörd över detta? I våras deltog jag i SVT Debatt när denna fråga diskuterades. Ett stort antal kvinnor med olika etnisk och religös bakgrund vittnade alla om att de tyckte det var skönt att bada utan män. Många nysvenskar kan inte simma och vill inte lära sig simma i en bassäng tillsammans med människor av motsatt kön. Kan vi bara rädda ett enda liv med skilda badtider så är mycket vunnet tycker jag.”

Även Elisabeth Strömberg, Ordförande Svenska Badmästareförbundet, tog upp vikten av att lära sig simma med en artikel på SVT Opinion (HÄR):

”Jag tycker därför det är olyckligt att Sara Mohammad i sin debattartikel tog just simkunnighet som exempel på ett sätt att hålla tillbaka religiösa fanatikers intrång i vårt samhälle.

Tyvärr är tydligen drunkning den vanligaste dödsorsaken bland barn i Sverige.

Fler kommer att drunkna om inte fler badhus underlättar för alla kvinnor att vänja sig vid vatten och förhoppningsvis lära sig simma.

Min erfarenhet visar: Kan mamma simma, kan barnen simma.”

Sümeyya Gencoglu väljer att argumentera för vad frihet är, även hon på SVT Opinion (HÄR):

”Frihet innebär inte ett alternativ för alla. Frihet innebär rätten att få välja, vilket man får när badplatser har skilda badtider.

Som kvinna har du fortfarande valmöjlighet till att inte bada separat. Och som den kvinnorättskämpe som du är, hade jag önskat att du verkar för alla kvinnors rättigheter i vårt samhälle, utan att göra skillnad på dess religion eller tro.

Genom att skriva “Ju mer vi uppmanas att dölja oss bakom slöjor”, förtycker du mig och andra svensk-muslimska kvinnor som har valt att bära sjal/hijab och inte alls “döljer sig” som du skriver.”

Alla de här artiklarna pekar på brister i den första artikeln och jag håller med dem alla tre. Skilda badtider kan ha många orsaker, och det kan leda till att liv räddas. Den som vill får gärna gå på gemensamma badtider, andra har friheten att välja badtider för enbart kvinnor eller män, att förvägra dem det valet är knappast frihet. Idag kom en artikel i Feministisk perspektiv (HÄR), skriven av Mehrtab Motavvas, som sammanfattar alla artiklar jag tagit med här och några till:

”För om det är någon läxa jag har fått från ett land som påtvingar kvinnor slöjan, så är det att inte bygga upp ett land som avtvingar dem slöjan.

Jag står för en konsekvent feminism och vill att alla kvinnor själva ska få välja livsstil, inklusive klädsel. Det är min förhoppning att Sara Mohammad öppnar upp för en yngre generations längtan efter frihet.”

Eftersom den sista artikeln så bra sammanfattar allt jag tänker själv om det här, så ger jag mig inte själv in i debatten via en artikel. Jag konstaterar bara att i den bästa av världar så skulle vi alla vara individer som inte bedömdes, kommenterades eller fysiskt antastades av andra, oavsett hur vi själva valde att leva. Nu ser inte världen ut sådan, och då finns fortfarande behov av trygga rum på olika sätt. Att få badtider som enbart är för kvinnor är ett sätt att skapa ett sådant tryggt rum, och det kan inte vara fel! Så länge det fortfarande finns andra tider med andra badande och du själv kan välja vad som passar just dig just nu!

Ingrid Mårtensson Ledamot styrelsen Fi Jämtland

IMGP5273

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s