Recension

Boktips, Stål

Jag befinner mig i Göteborg för att delta på styrelsmöte med Feministiskt initiativ, och från hotellrummet bjuder jag er på ett riktigt bra boktips, det här var en av de bästa böcker jag läste det år jag läste den!

Stål av Silvia Avallone

Stål Silvia Avallone

Jag var lite orolig innan jag började läsa den här. Att den skulle vara tung, sorglig, socialrealistisk och omöjlig att ta sig igenom. Och vet ni, den var alla de tre första men absolut inte den sista. Jag läste den här direkt efter att jag sträckläst en bok med tidpress som dessutom visade sig ganska ointressant så jag hade inga större förhoppningar på att jag skulle orka läsa särskilt långt i Stål. Men där bedrog jag mig. Jag sträckläste den och njöt varje sekund.

Att följa de här flickorna, Anna och Francesca, precis i brytningen mellan flicka och kvinna, var en resa i tiden. Mina uppväxtförhållanden var väldigt olika deras, men det finns ändå delar som känns bekanta, även om jag mer var som Lisa, hon som står vid sidan om och inte riktigt är med. En rolig tvist att det antyds att Lisa är den som sedan skrivit boken…

Det är ett tufft liv. För flickorna och för deras mödrar. Papporna är de stora skurkarna, även om de är det på olika sätt. Männen, överhuvudtaget, är ganska otrevliga figurer. Och sorgliga. Fasta i sina mönster, där de unga killarna blir upplärda av de äldre. Ett samhälle i förändring, det är svårt för de som följer sina invanda spår att hitta sin väg.

Vilket språk, vilka miljöbeskrivningar, vilka personbeskrivningar och vilken handling. Jag var där, jag kände värmen, lukterna, känslorna. Det finns inget jag kan skriva som gör den här boken rättvisa. Min enda önskan är att jag inte hade läst den redan utan hade den här upplevelsen framför mig. Den rekommenderas verkligen!

Ingrid Mårtensson
Ledamot styrelsen Fi Jämtland

IMGP5936rev

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s