Debattinlägg

Sj, Sj, gamle vän…

När jag var ung och gick på Hjalmar Strömer gymnasiet i Strömsund skulle SJ lägga ner delar av järnvägen där. Hela skolan gick ut och demonstrerade med plakat och sjöng på ”Sj, Sj, gamle vän, Konstigt att du lever än, Men du ser rätt krasslig ut, Snart hörs ditt sista tuuut…” Jag minns särskilt eleverna från verkstadslinjen, de kom bärande på en skena från en järnvägsräls…

Dags att plocka fram de plakaten och sjunga visan igen känns det som, och visan är ännu mer sann nu än då. Nu har SJ beslutat att dra ner på nattågen till Jämtland, de menar att de endast har underlag att köra nattåg 90 dagar per år.

Det här är förståeligt från SJs synvinkel. Efter den senaste avregleringen av järnvägen har SJ ett enda krav på sig från Riksdagen – att gå med vinst. Då agerar de, precis som alla andra vinstdrivande verksamheter, och genomför enbart verksamhet som är lönsam. Men är det här verkligen lönsamt i längden? Vad är egentligen lönsamhet, är det att räkna pengar, eller att se till livskvalitet? Är lönsamhet att räkna pengar i dag eller se till att rädda miljön till i morgon? Är lönsamhet att räkna pengar eller att säkerställa att hela landet kan leva och fortsätta utvecklas? Att se lönsamhet som pengar är, enligt mig, oerhört kortsiktigt.

Det här beslutet är problematiskt på flera olika sätt, jag kan direkt peka på tre av dem:

– Jämtland verkar vara av intresse för södra Sverige enbart som tillhandahållare av naturtillgångar. Det är turister som ska fraktas hit och härifrån, vi som bor här permanent är inte av intresse. Våra kunskaper inom andra områden än att odla skog, sköta elkraftverk och pista en skidbacke efterfrågas tydligen inte med den här typen av beslut. Att vi har ett Universitet och många stora och små företag som ligger i framkant med tekniska utvecklingar är inte med i det här beslutet. Det är en fortsatt kolonisering av Norrland, som Sverige istället borde göra upp med och se till att Norrlandslänen ersätts för.

– Miljöutsläppen kommer att öka markant, när vi som bor här stadigvarande behöver förflytta oss till och från länet. Vi gör det för att erbjuda resten av landet vår kunskap och våra produkter, men hädanefter gör vi det med betydligt större miljöpåverkan. Med ett verkligt miljöhot hängande över oss och med extremt stort behov att minska koloxidutsläpp i hela landet borde järnvägen istället göras till det första valet att resa med. I dag upplever jag att SJ försöker konkurrera med flyget i hastighet, vilket är dömt att misslyckas. De borde istället kunna konkurrera med bekvämlighet och pris. Politiska beslut kan ge tåget fördelar gentemot främst flyg, genom att kostnaderna subventioneras.

– Avregleringen av järnvägen, med styrning enbart med lönsamhet, ”SJ har gjort det de är ålagda att göra, de har som uppdrag att köra linjer som är kommersiellt gångbara” (citat från Regionens möte med SJ), kommer att fortsätta att påverka hela landet. I dag är det Jämtland som drabbas. Även Skåne har fått kämpa för att behålla sin tågtrafik och på sikt kommer fler län att drabbas. Landet blir mer och mer beroende av några avgränsade storstadsområden, där vi övriga får finna oss att vara i periferin, eller flytta närmre de redan tätbefolkade områdena.

Det här kan inte vara OK, inte på något sätt, och vi inom Fi kommer definitivt att fortsätta bevaka det här, protestera döär vi kan och peka på andra möjligheter!

Här nedan hittar du länkar till artiklar och debattartiklar som publicerats den senaste veckan:

http://www.ltz.se/…/sj-drar-in-nattag-till-lanet-enbart…
http://www.op.se/…/jamtland/sj-drar-in-nattag-till-lanet
http://www.ltz.se/opinion/debatt/miljonforlust-for-nattaget
http://www.ltz.se/…/det-ar-inte-sj-s-fel-att-nattagen…
http://www.ltz.se/opinion/debatt/sj-maste-ta-ansvar
http://www.op.se/…/sj-s-norrlandschef-om-nattagen-vi…
http://www.op.se/…/bakslag-for-are-nar-tagtrafiken…
http://www.op.se/…/regionradet-efter-sj-s-besked-om…
http://www.op.se/opinion/debatt/visa-sj-att-nattagen-behovs
http://www.op.se/…/riksdagspolitiker-staller…
http://www.op.se/…/nattagen-livsviktiga-for-besoksnaringen
http://www.op.se/…/tyvarr-ar-det-for-fa-som-reser-med…

Ingrid Mårtensson
Ledamot Fi Jämtland styrelse

IMGP7022

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s