Aktuellt / Information / Pepp

Att hjälpa andra

Äntligen har Sverige, Europa och världen insett att det pågår en gigantisk katastrof i världen, där människor utsätts för oerhörda påfrestningar bara för att de vill ha ett värdigt liv för sig och sina barn. Det är på samma gång glädjande och frustrerande. Glädjande att opinionen så tydligt svängt och frustrerande att det är svårt att här i Jämtland kunna göra så mycket mer än skänka pengar. Jag tänkte därför samla information om vad vi i vår del av världen kan göra, så kan du välja vad och hur du vill hjälpa till!

Det behövs stöd till de stora flyktinglägren i Syrien och länderna runt om kring, det behövs stöd för att se till att flyktingarna kan färdas säkert till Europa, det behövs stöd till de länder där strömmarna kommer in så de kan få ett bra bemötande där, och det behövs stöd till de flyktingar som tar sig ända till Jämtland. De stora organisationerna, Röda Korset, Rädda Barnen och Unicef går självklart att skänka pengar till, och här är deras nummer och några till:

Hjälpnummer

  • SMS HAV100 till 72 980 (100 kr)

  • Ring 0900-25100 (100 kr)

  • Swisha valfritt belopp till 901 95 06, skriv FLYKT som meddelande

  • Swisha valfritt belopp till 0702 09 33 03 (”Vi gör vad vi kan”)

  • ”Vi gör vad vi kan” bankkonto i SEB: 5694 05 824 28

  • Radiohjälpens pg 90 1950-6 och bg 901-9506, märk med FLYKT

Östersunds kommun publicerade igår ett: 

”Upprop till dig som kan hjälpa till med bostäder till nyanlända och ensamkommande barn.

Vi behöver din hjälp, och vädjar nu till dig som är privat fastighetsägare eller om du har tillgång till bostäder som kommunen kan hyra.

Läget i omvärlden och flyktingkrisen gör att allt fler nyanlända och ensamkommande barn placeras ut i landets kommuner. Östersund är inget undantag. Vi har akut behov av bostäder/lokaler för dessa nya medborgare och vädjar nu till dig som har något att erbjuda.

Kontakta i sådana fall Nils Burman som samordnar bostäderna., via Kundcenter, 063-14 30 00
Eller mejla: nils.burman@ostersund.se”

Med tanke på en del av kommentarerna till uppropet (som du kan läsa HÄR) kan de här två artiklarna vara värda att läsa, tack och lov kom det många motröster bland kommentarerna, heja Jämtar: 

”Politiker som inte vågar fatta beslut om att rädda människor som drunknar i haven, eftersom de är rädda att förlora röster. Förlora röster på att rädda liv. Hör ni er själva? I dagens Sverige riskerar politiska partier att förlora röster om de väljer att rädda människoliv. Andra partier profiterar på just detta. Vinner röster på att låta människor drunkna. Det är där vi har hamnat. Röster är viktigare än människoliv. Makt är viktigare än andra människors överlevnad. Säg det högt för dig själv nästa gång du ser dig i spegeln. Jag hoppas att du kan leva med dig själv.” (läs mer HÄR)

”Vi ser hur den gynnade medelklassen sitter nöjd med hur de ekonomiskt svaga grupperna lämnas att slåss om de smulorna som blir över. Det är inte neråt det ska sparkas, utan kraven bör riktas uppåt.

Påtala fel och brister, gör det ofta och högljutt men använd inte oss i ekonomiskt svaga grupper som slagträ i den debatten. Ta i stället reda på vilka politiska beslut som resulterat i vad. Rikta blicken mot dem som gynnats av växande klyftor – inte mot dem som nu flyr för sina liv. Och minns att Sverige aldrig varit så rikt som nu. Det är fördelningen som är problemet, inte resursbrist.” (läs mer HÄR)

Om du vill visa ditt stöd på annat sätt än med pengar så kan du skriva på HÄR och HÄR.

I Östersund kan du kolla med Hej Främling (HÄR) vad du kan bidra med, och HÄR kan du läsa om vad du kan bidra med för ett ensamkommande flyktingbarn. Det kan till exempel behövas familjehem, god man och kontaktfamilj. Du kan även kontakta de olika asylboendena i länet och direkt höra med de som arbetar och de som bor där vad de behöver. Du kan baka bullar och åka dit och fika, skänka leksaker och cyklar, kanske vinterkläder. Men kolla upp innan vad som verkligen behövs!

Om du vill göra något mer påtagligt kan du gå med i den HÄR gruppen, och om du vill göra något som ligger nära och nu kan du delta vid den HÄR ljusmanifestationen på Stortorget i Östersund, söndag 13 september klockan 1700. Vi ses där!

Ingen kan göra allt men alla kan göra något!

#vigördettillsammans

Ingrid Mårtensson
Ledamot Fi Jämtland styrelse

IMGP8912

Så här skriver Fi Riks på facebook:

DETTA KAN REGERINGEN GÖRA IDAG, HELST IGÅR.
Så länge världen är uppdelad och präglad av orättvisor – krig, tortyr, miljökatastrofer, statligt förtryck, förföljelse, fattigdom, våld, hot, sexuella övergrepp och rättslöshet – kommer det att finnas människor som väljer att resa över gränser eller fly för att söka skydd och ett värdigare liv i ett annat land.

Vi vill ha en fri värld som inte begränsas av skarpa gränser och höga uteslutande murar.

NU ÄR TID FÖR SOLIDARITET
Vi vill inte höra fler svepande formuleringar som hänvisar till EU! Sverige måste göra mer och det är regeringen som kan ta besluten. Sverige kan riva muren.

→ Öppna beskickningar och konsulat i länder som ligger nära krisområdena.
→ Utfärda humanitära visum.
→ Se till att människor får säkra vägar för att söka asyl när de flyr för sina liv.
→ Se till att mottagandet i Sverige blir betydligt bättre genom att slussa statliga pengar till kommunerna för både bostäders och jobb.
→ Förstärk personalen på Migrationsverket så handläggningstiderna blir kortare.
→ Uppmuntra alla frivilliga som nu vill göra en insats genom att utveckla samarbetet lokalt mellan myndigheter, kommuner och volontärer.

Det finns massor att göra och det ska göras NU!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s