Aktuellt / Debattinlägg

Ett ljus i mörkret

I går samlades vi, tillsammans med andra, på en ljusmanifestation på Stortorget i Östersund, läs mer HÄR.

”Samtidigt som ännu en båt förliste på Medelhavet och minst 28 människor drunknade utanför en grekisk ö, samlades nya och gamla Östersundsbor på söndagen för att tända ljus på Stortorget i en manifestation för flyktingarna.”

Världen är en otäck plats, men alla de manifestationer och konkreta insatser som görs just nu, runt om i Europa och världen, gör att det ändå finns ljuspunkter i det mörka. Samtidigt tycker jag det kan kännas lite bakvänt och fegt att det till största del är privatpersoner och ideella krafter som tar initiativ och aktiverar sig i handlingar. Politikerna sitter och ”förhandlar” och det kommer mer förslag om hur flykten ska hindras än hur vi på bästa sett ser till att alla människor får chansen att leva ett tryggt liv.

Ljusmanifestation

I går på torget var vi inte där för att prata politik, utan för att visa vår medkänsla för de som inte överlever flykten. Vi fick ändå några frågor om vad Feministiskt initiativ skulle göra om vi fick chansen:

Genom olika former av regler försöker EU hålla människor borta från EU som är i behov av skydd och som enligt internationella konventioner har rätt till asyl. En regel säger att asyl endast kan sökas från tredje land, vilket då innebär att den som vistas i Sverige kan tvingas åka tillbaka till sitt ursprungsland för att söka asyl och inresetillstånd därifrån. För att upprätthålla detta säger en annan regel (transportöransvaret) att flygbolag måste betala flyktingars biljett ut ur EU om flyktingarna inte har grund för att stanna. Därmed sätts bolagens ekonomiska intressen framför människor rätt till skydd. Det är en oacceptabel situation.

F! arbetar för att:

  • Fi ska verka för att stränga visumkrav och regler för transportöransvar inom EU avskaffas.

  • Fi ska verka för en förändring av de kriterier som fastställer rätten till asyl inom EU.

  • Fi ska verka för att proceduren för asylansökan förenklas och för att den asylsökandes rättigheter sätts i första rummet.

  • Fi ska verka för att den som söker skydd ska kunna söka asyl under skyddade omständigheter – i mottagarlandet – och tillsammans med sina anhöriga.

  • Ett barn ska aldrig behöva skiljas från sina föräldrar under asylprocessen. Fi ska verka för att asylsökande har tillgång till hälsovård och utbildning.

  • Fi ska verka för att könsrelaterad förföljelse erkänns och att EU:s medlemsstater erbjuder skydd åt kvinnor som har tvingats fly från sina hemländer av denna anledning.

  • Fi ska verka för att sexuell läggning och könsidentitet ska vara asylgrundande skäl i hela Europa.

  • Fi ska verka för att EU:s asylpolitiska harmoniseringsprocess anammar FN:s riktlinjer för ”internationellt skydd – könsrelaterad förföljelse inom ramen för artikel 1A(2)” för att ge tjänstemän i alla EU:s medlemsländer bättre insikt om könsrelaterat våld och bättre möjlighet att avgöra det berättigade i kvinnors asylansökningar som grundar sig på könsrelaterat våld.

Ingrid Mårtensson
Ledamot styrelsen Fi Jämtland

IMGP9136

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s