Recension / Studiecirkel

Boktips, Mississippi

I vår virtuella studiecirkel ingår även tips på böcker. Både facklitteratur inom feminism och intersektionalitet, och skänlitterära böcker om behandlar ämnet på något sätt. I dag tipsar jag om:

Mississippi av Hillary Jordan

Mississippi

Hela den här boken känns som en lång resa mot katastrofen, den griper tag i mig, jag fastnar och kan inte värja mig mot personerna. Den utspelar sig strax efter andra världskriget och skildrar livet i amerikanska södern ur 6 olika individers perspektiv. De skulle kunna vara ganska liknande perspektiv, eftersom alla sex är amerikaner, med en skillnad i ålder på ungefär 20 år. Det skiljer trots det rejält mellan dem av orsaker som i en perfekt värld inte borde skilja dem åt. Det är två män som lever för sin jord, två kvinnor som på grund av sina män hamnat i bondelivet fast deras kunskaper och drömmar är något annat och två soldater som just återvänt hem från kriget. De här tre paren borde ändå vara ganska lika sinsemellan, men varje ”par” består av en vit och en icke-vit person och det blir till en avgrund mellan dem.

Den här boken går under huden på mig, för den visar väldigt tydligt på det jag ofta ser hända i Sverige fortfarande. De vita vars perspektiv vi får följa skulle säkerligen inte se sig själva som rasistiska, och jämfört med många andra av de vita i samhället är de mer positivt inställda till de icke vita. Men i slutänden ser de ändå ner på de icke vita, de icke vita anses inte lika pålitliga som vita. De vita rationaliserar sin syn, hittar en anledning till sin åsikt, men det handlar egentligen att de vuxit upp i ett samhälle där de lärt sig att det är så det är. Det är svårt att frigöra sig från åsikter och värderingar som planterats i dig sen du var liten av en omgivning du trivs med, litar på och ständigt umgåtts med.

Så är det även i Sverige. Vi är alla rasister utifrån att vi påverkats av den generella inställningen till till exempel romer, samer och invandrare som funnits runt oss när vi växte upp. Det här påverkar även dig som ingår i någon utsatt grupp, du påverkas av andras syn på dig och de dina och behöver bekämpa det hela ditt liv för att kunna stå emot.

Det är så lätt att låta bli att konfrontera sig själv med sina egna fördomar och rasistiska tankar och istället hitta anledningar till att inte ändra nått. ”Jag har alltid sagt n***rboll, det heter så, det är inget kränkande i det”, ”Pippis pappa är n***rkung, det får ingen ändra på”, ”Jag är inte rasist men…” och sen kommer en klart rasistisk åsikt. Jag växte upp i en miljö där vi inte hade så många invandrare, men åsikter om romer, samer och finnar var ofta förekommande, i nedvärderande ordalag.

Jag känner med så många av personerna i den här boken, de är fasta i sina roller och kan inte komma ur dem även om de vill. Kapitel för kapitel kryper katastrofen närmre och närmre, det är oundvikligt och tragiskt, men jag är tacksam att författaren la in ett sista kapitel där det ändå skiner ett litet, litet uns av hopp!

Ingrid Mårtensson
Studiecirkelledare

IMGP0025

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s