Aktuellt / Debattinlägg

Feministisk politik för de som flyr

Häromdagen tog Länstidningen in en debattartikel från Fi Jämtland, du kan läsa den HÄR.

”Det är tid för handling, inte diskussion. När ska våra folkvalda politiker våga fatta beslut och inte bara hålla vackra tal?”

Artikeln baserades på det HÄR blogginlägget, där vi bland annat tar upp vad som går att göra för att förbättra situationen. Det tål att upprepas: vi behöver skapa säkra vägar, vi måste ha bostäder, arbeten och utbildning, vi behöver underlätta och förenkla anhörig invandringen och vår säkerhetspolitik behöver inriktas på att förebygga och förhindra konflikter, inte, som nu, sälja vapen till länder som strider med dem.

Även andra Fior har uttalat sig i olika media.

Soraya Post, 10 september (läs mer HÄR):

”Att människor söker skydd kan aldrig vara en kris eftersom de har mänskliga rättigheter som alla EU-länder har åtagit sig att respektera. Krisen består i stället av EU-ländernas oförmåga att leva upp till sina åtaganden och att det kostar människor livet.”

Fi Gotland, 22 september (läs mer HÄR):

”Det Sverige behöver nu är en regering med tydlighet. En regering som tar det ansvar som utlovats. ”Den som är i behov av skydd ska få en fristad i vårt land” står det i Socialdemokraternas valmanifest. Se då till att säkra flyktvägarna så att vi kan ge det. Dublinförordningen måste omförhandlas; sätt press på EU-kommissionen!”

Gudrun Schyman, 25 september (läs mer HÄR):

”Sverige måste visa vägen för en solidarisk och human flyktingpolitik. Regeringen måste med stöd av det starka engagemang som civilsamhället nu visat förstå att det inte går att hålla fast vid ett europeiskt regelverk som saknar förankring i verkligheten.”

I våras hade vi inom Fi Jämtland en artikel inne som handlade om säkerhetspolitik, du kan läsa den HÄR, där vi bland annat skrev:

”UNITE to end violence against women, en organisation inom FN, uppmanar alla medlemsländer att prioritera insatser mot det globala säkerhetsproblem som våld mot kvinnor innebär. Krig är ingen lösning, vi behöver börja se världen på ett annat sätt! I dag genom att hjälpa de som flyr, i morgon genom att vi skapar en värld där kvinnor släpps in till makten och ägandet och vi lär oss att förebygga och förhindra att våldsamma konflikter och krig ens startar.”

En feministisk politik baseras inte på åsikter och tyckande, den baseras på mänskliga rättigheter och forskning. I dagarna samlas världens ledare i FN för att anta nya mål för världens utveckling. Inför mötet skrev 12 forskare en artikel, där de redovisar 9 mål som det finns kunskap om är effektiva (läs mer HÄR):

”Under den senaste månaden har effekterna av väpnade konflikter blivit mer synliga för oss i Sverige genom den desperata flyktingsituation som råder i vårt närområde. Med en ny policyagenda som sätter fred i fokus är det viktigt att de åtgärder som vidtas för global fred utgår från kunskap om vilka medel som är effektiva.”

De nio målen är:

1. Vi måste aktivt bidra till FN:s fredsbevarande operationer

2. Vi måste stärka insatserna för internationell medling

3. Vi måste bryta konfliktspiraler genom konkreta fredsinsatser

4. Vi måste ge psykologiskt och socialt stöd till människor traumatiserade av krig

5. Vi måste arbeta för ökad tolerans

6. Vi måste främja demokrati och gott styre

7. Vi måste investera i utbildning.

8. Vi måste verka för ökad jämställdhet

9. Vi måste bekämpa fattigdom och främja en inkluderande världsekonomi

De här punkterna stämmer väl överens med Feministiskt initiativs syn på säkerhetspolitik, låt oss hoppas att världens ledare kan lämna sina åsikter och sin agenda hemma, och fatta beslut som har förankring i kunskap och forskning!

Ingrid Mårtensson
Ledamot styrelsen Fi Jämtland

IMGP9851

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s