Aktuellt

Vad händer i svensk politik just nu?

Mitt i arbetet med att lösa situationen för alla som flyr så bestämmer sig Kristdemokraterna att överge Decemberöverenskommelsen, och de andra allianspartierna följer snabbt efter. Sverigedemokraterna jublar och ser redan fram mot nyval, men vad innebär det här egentligen?

Ingen kan se in i framtiden och veta vad som händer, men i grova drag innebar Decemberöverenskommelsen att en regering utan majoritet ändå skull få i genom sin budget för att kunna styra landet utifrån de åsikter de blivit valda för. Om övriga partier ständigt hindrar regeringspartiet/partierna att få igenom sin budget så kommer landet att styras halvdant, med inge egentliga reformer eller förändringar. Med överenskommelsen skulle alliansen låta S och MP få igenom sin budget den här perioden, och hade även försäkrat sig om att om de, alliansen, får regeringsmakten nästa period så behöver de inte få majoritet (över 50 % av mandaten i riksdagen) för att ändå kunna styra med sin egen budget.

Nu valde KD att lämna överenskommelsen, så nu skulle Sverige kunna hamna i regeringskris igen. Det här året har redan alla allianspartierna lämnat in varsin budget, så det är enbart om de kan enas om att alla röstar på samma alliansbudget som risken finns det här året, men kommande år kan vi hamna i samma limbo som förra hösten. En regering som inte kan få igenom sina förslag och åtgärder eftersom budgeten inte stöder dem. Det här tycker alltså KD är en viktig fråga samtidigt som Sveriges invånare kraftsamlar för att möta de som flyr på bästa sätt. KD har även legat stadigt under 4%-spärren i de senaste opinionsmätningarna, vilket innebär att ett nyval mycket väl skulle innebära att de hamnar helt utanför riksdagen. En måste ju undra hur de egentligen tänker…

Att KD, och därefter övriga allianspartier valde att lämna Decemberöverenskommelsen överskuggade ett annat beslut som KD tog på sin stämma. De beslutade att rösta för ett medlemskap i Nato. Ett medlemskap i Nato innebär ökade militära utgifter, större risk att dras in i stridande konflikter och det utan att vi på något sätt är garanterade stöd om Sverige, mot all förmodan, skulle hamna i en krigssituation med något annat land.

Det här är reaktionerna från Feministiskt initiativ:

Gudrun Schyman uttalar sig i en artikel i Feministiskt Perspektiv, som du kan läsa HÄR:

”Nu slapp Anna Kinberg Batra konfrontera den interna opposition som nu fått luft under vingarna. Rent praktiskt har upphörandet av DÖ ingen betydelse så länge alla partier håller håller sig till parlamentarisk praxis, det vill säga röstar på sitt eget budgetförslag och sedan lägger ner rösterna när andras kommer upp. Kanske visar det sig att det var DÖ som tog död på blockpolitiken? Då gjorde den i alla fall någon nytta!”

”Gudrun Schyman menar att det KD-beslut som långsiktigt kommer att ha en större politisk betydelse egentligen är frågan om svenskt Nato-medlemskap:

– Att vi nu har en samlad borgerlighet som är beredda att genom medlemskap ansluta Sverige till Natos kärnvapenstrategi kräver att vi omedelbart startar en bred debatt om säkerhetspolitiken!”

Veronica Svärd, talesperson i Säkerhetspolitiska frågor skrev på facebook:

”NEJ TILL NATO – JA TILL FRED!
Igår blev det klart att samtliga Alliansens partier nu är för ett svenskt Nato-medlemskap. Det innebär dock inte att det finns en riksdagsmajoritet för Nato-medlemskap ännu, men att partier förhandlar bort även sina mest grundläggande åsikter för att få igenom annan politik har hänt många gånger förr. Det enda som kan säkra att Sverige inte blir medlem i världens största kärnvapenallians och dödsmaskin är ett folk som höjer rösten och mobiliserar sig.

Det är bara en vecka sedan de senaste krigsbrottsanklagelserna riktats mot Nato efter bombningen av Läkare utan gränsers sjukhus i Kunduz i Afghanistan. Nato:s krig mot terrorismen har dödat och skadat ofantligt många civila, både vuxna och barn. Att gå med i Nato innebär inte ökad säkerhet, snarare ökad osäkerhet. Sverige skulle då bli involverade i många fler krig – och då också ha större svårigheter att kunna genomföra humanitära insatser i konfliktdrabbade områden.

Världen blir inte en säkrare plats mer militär, vapen och att fler länder blir aktiva partners i krig. Världen blir en säkrare plats med hjälpa av en kraftfull nedrustningsrörelse, fler medlande parter och social upprustning. Sverige har ännu goda förutsättningar för att kunna välja den senare vägen!”

Nej till NATO

Ingrid Mårtensson
Ledamot styrelsen Fi Jämtland

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s