Debattinlägg

Dags att stå upp för det goda!

Jag tittar på nyheterna och skräms. Skräms av det som händer i Sverige, över de högerextremistiska våldet som blossat upp men även av hur media väljer att rapportera. Det talas om kostnader för de som kommer, de talas om hur Regeringens budget inte räcker till, hur Sverige kommer att få sätta sig i skuld, för att vi tar emot människor på flykt.

Jag kan inte låta bli att tänka att det här sättet att rapportera bara eggar på de högerextrema individer och grupperingar som finns i vårt land, så att de kan rättfärdiga sitt handlande. Ett handlande som kostar oss som redan bor i Sverige mer i sorg, fasa och rädsla än vad någon ström av asylsökande någonsin kan göra. Det senaste veckorna har ett antal mordbränder på blivande flyktingboende skett och i dag hände det osannolika för Sverige att en man går in på en skola och skadar och dödar flera personer. Oklart vilka motiven var, men media rapporterar att han hade högerextremistiska intressen.

Vad händer i de högerextrema kretsarna när asylboende brinner eller skolattacker genomförs. Bland annat det här (läs mer HÄR):

”Vad vi vet är däremot att det här är en tragedi. Oavsett hur man vänder på det är det en tragedi för alla inblandade.

Utom för Sveriges samlade rasistkår. För dem är den här händelsen bara ytterligare en chans att sprida propaganda. Att försöka skrämma människor att tro att det är här något som kan hända var som helst, när som helst.

För dem blir ett potentiellt mord bara politik. För rasister och sverigevänner blir argumenten bara bättre ju värre situationen visar sig vara.”

Media och SVT borde istället nyansera sin bild. Det är klart att själva organiseringen runt mottagandet kan verka kaotisk och ogreppbar och det är klart att det här kostar pengar. Men samtidigt bor vi i ett land med relativt få invånare, med stora ödsliga ytor, med tomma hus runt om i landet, med bygder som avfolkas. Vi är ett land rikt på tillgångar men fattigt på människor. Det går att se de som flyr som ett välkommet tillskott, som en gåva. Vi har chansen att växa och utvecklas som land, att verkligen få hela landet att leva. 

För att lyckas med det behöver vi fortsätta att visa upp att vi är många som inte ser de asylsökande som problem och kostnader utan som medmänniskor som är varmt välkomna! Gå med i olika rörelser som hjälper till, bidra med dina pengar, med din tid, med dina ord. Stå upp för asylrätten och de mänskliga rättigheterna!

Media/SVT borde istället mer lyfta sånt här:

”Partiöverläggningarna pågår och tillfälliga uppehållstillstånd (TUT) diskuteras som ett av de viktigaste förslagen, för integrationens skull eller för att avskräcka personer från att komma hit.

Ändå är förslaget bara signalpolitik – riktad till väljarna för att visa handlingskraft. TUT är verkningslöst migrationspolitiskt och direkt skadligt integrationspolitiskt och skulle införas på bekostnad av krigsflyktingars lidande.

Otrygghet i vårt mottagande påverkar om en flykting utvecklar posttraumatisk stress (PTSD). Vanliga PTSD-symptom märks hos Arbetsförmedlingen i form av sökande utan koncentration och därmed utan minne eller inlärningsförmåga. TUT minskar därmed möjligheten att ta till sig etableringsstöd.

Desperata människor, rädda för utvisning, kommer välja bort långsiktiga insatser för jobb – validering och språkundervisning – för upplevt snabbare chanser. Om TUT dessutom ges sin vanliga utformning sätter det stopp för rätt till familjeåterförening, något som tydligt försvårar integration.

Förslaget löser inte heller det som högröstade kommunpolitiker önskar av sina partiledare – det kommer inte innebära färre flyktingar i Sverige. Det finns ingen anledning att ifrågasätta de bedömningar Migrationsverket i dag gör när de ger PUT – att de stora konflikterna inte kommer upphöra inom överskådlig tid.

TUT kommer inte leda till att märkbart fler utvisas utan kommer övergå i permanenta tillstånd för de flesta, efter en onödig, mindre rättssäker, kostsam och plågsam extraprövning. För dem som vill att färre kommer hit är förslaget ett slag i luften. Många flyktingar väljer inte sin slutdestination – det gör flyktingsmugglarna eller Dublinförordningen. För dem som kan påverka var de söker asyl är PUT bara en liten del av beslutet. Bra asylprövning och bemötande är viktigare. Att ha många landsmän här tycks vara den starkaste anledningen till varför Sverige är ett alternativ. TUT kommer inte påverka det. Tyskland, EU:s största flyktingmottagare, har TUT. (läs mer HÄR)

”Ingen borde längre kunna se på medan den politiska diskussionen i Sverige lutar allt mera brant åt extremhögerns i takt med att flyktingboenden brinner ner och romer tvingas tillbaka till misär och hopplöshet i sina hemländer. Det här är en tid för civilkurage, både i handling och i ord. Vi måste fortsätta att välkomna de asylsökande som anländer till Sverige. Det behövs också en folkrörelse för att visa på ett alternativt förhållningssätt till samhällets mest utsatta människor som bygger på medmänsklighet och solidaritet.” (läs mer HÄR)

”När vi talar om flyktingar menar vi desperata, krigströtta och till livet hotade asylsökande människor som lämnat krigshärdarna i Syrien eller Afghanistan.

Mer sällan går associationerna till multinationella företag som Apple. Företag som smiter från skattemiljarder genom att manipulera sina vinster, vd-ar som öppnar brevlådeföretag på brittiska Jungfruöarna och privatpersoner som via sina schweiziska bankkontakter investerar i hedgefonder.

Men de här aktörerna är också flyktingar – skatteflyktingar – och betydligt mer kostsamma för våra samhällen än de asylsökande.” (läs mer HÄR)

”Församlingshem, prästgårdar och sockenstugor kan bli hem åt flyktingar. I Växjö stift har det nu tagits fram 570 platser.

I fredags vädjade biskopen om hjälp från stiftets församlingar att se över vilka av kyrkans lokaler som skulle kunna användas som tillfälliga flyktingboenden. Nu har församlingarna svarat och totalt plockat fram 570 platser.

– Det finns en god vilja att ställa upp i församlingarna. Det gläder mig att vi på så kort tid fått fram så många platser och fler lär det bli när en del praktiska frågor har retts ut, säger biskop Fredrik Modéus i ett pressmeddelande.” (läs mer HÄR)

Mer av det här i media, låt oss se alla lyckade insatser, kreativa lösningar och härliga möten! Låt oss få träffa eldsjälarna, de som sliter bakom kulisserna, de som kommer hit och börjar nytt liv. Ändra fokus, sluta elda på de hatiska rasisterna och stötta istället alla oss som ser det här som något bra och som gärna öppnar våra famnar!

Om du vill visa på vilken sida du står i det som nu sker i Sverige kan ett sätt vara att tillsammans med oss fira FN-dagen. Visa alla att du står för de mänskliga rättigheterna, rätten till asyl, genom att gå med oss på stan på lördag! Vi träffas på Stjärntorget (vid Åhléns/Bion) i Östersund klockan 1300 och går tillsammans två-tre stycken på gågatan, delar ut broschyrer och berättar om FN deklarationen om de mänskliga rättigheterna och Feministisk initiativs åsikt i frågan. Om du vill läsa på innan hittar du länkar HÄR. Du får låna en fin rosa Fi-väst och umgås med fina Fior, samtidigt som du visar vilken sida du står på! Ju fler vi är, desto tydligare blir vårt budskap!

Anmäl ditt deltagande HÄR eller via mail jamtland@feministisktinitiativ.se

Vi ses!

Ingrid Mårtensson
Ledamot styrelsen Fi Jämtland

IMGP0911

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s