Aktuellt

Är vi vänsterpopulistiska?

I går hade Östersundsposten en ledare, läs HÄR, som menar att Feministiskt initiativ (eller ”Gudrun Schymans parti” som det står i rubriken) är vänsterpopulistiska med med en extrem politik. Vi har kontaktat Östersundsposten och bett om att få skriva en replik. I väntan på den kan jag tipsa om delar i vårt politiska program (HÄR) som du kan läsa om du vill hitta argument mot det som sägs vara extremt i artikeln:

”Trots att Feministiskt initiativ vill begränsa yttrandefriheten genom att bötfälla medier som producerar inslag som strider mot deras jämställdhetspolitiska mål, avskaffa försvaret, undervisa förskolebarn i sexual- och klimatkunskap, driver en vansinnig ekonomisk reformpolitik till en kostnad av 488 miljarder (halva stadsbudgeten) och ifrågasätter marknadsekonomin som ekonomiskt system.”

När det gäller media kan du läsa kapitel J.1 Makt och media, där det står en hel del om utbildning och information av och till journalister, men inget om att bötfälla. Gällande försvaret kan du läs kapitel P.1 Konflikthantering, fredsbyggande och säkerhetsarbete, där vi säger att vi SUCCESSIVT vill avmilitarisera GLOBALT, vilket är ett långsiktigt mål som även FN står bakom. Vad gäller förskolebarn kan du läsa kapitel D.1 Förskola och D.2 Förskoleklass och grundskola inklusive fritidshem, som beskriver hur vi vill stärka barns rättigheter som människor genom att lära dem respekt för varandras olikheter och miljön. Det skiljer sig inte särskilt mycket från vare sig söndagsskolor eller skogsmulle, så det känns inte så extremt alls.

Var informationen om de 488 miljarderna i staTsbudgeten är jag osäker på, men läs gärna hela kapitel B. Ekonomi för en hållbar värld så ser du att det finns många källor att hämta pengar ur redan i dag, om ett parti verkligen vill omfördela medel. Det sista, att vi ifrågasätter marknadsekonomin som ekonomiskt system känns inte heller så extremt, många av världens klimatforskare anser till exempel att marknaden visat att det inte går att förvänta sig att den ska lösa problemen. Att förvänta sig ständig tillväxt på en jord med begränsade resurser är nog extremare än att mena att politiker måste styra, inte marknaden, om vi ska få förändring.

”Partiets väljare är dessutom urbana akademiker, inte rurala arbetare.

Därför undgår man också den vänsterpopulistiska etiketteringen av journalister som partiet gör sig förtjänt av.”

Med tanke på att vi var flera av partiets väljare här i Jämtland som fick slå upp ordet rural (rural = lantlig) så känns det som att ledarskribenten är den urbana akademikern mer än vad huvuddelen av oss är…

Jag hoppas vi får skriva en replik, och återkommer när den i så fall publiceras! Där kommer vi att skriva om vad populistiskt står för och varför vi varken är populistiska eller vänsterorienterade, utan kan ses ur ett helt annat perspektiv!

Om du vill diskutera ledaren kan du träffa oss i morgon, torsdag 28 oktober klockan 1900 på Pause, vid busstorget i Östersund. Anmäl dig HÄR eller via mail, jamtlnd@feministisktinitiativ.se, så vet vi vilka vi ska hålla koll efter!

Ingrid Mårtensson
Ledamot styrelsen Fi Jämtland

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s