Aktuellt / Debattinlägg

Rapport från studiecirkeln

Ett av mina uppdrag i Fi Jämtland är att vara studiecirkelledare för en studiecirkel i Feministisk politik. Du kan hålla koll på när våra träffar är, vad de innehåller och vad de leder till i den HÄR gruppen.

I går hade vi en träff där vi diskuterade romernas situation i länet och landet och hur lagar tolkas. Vi tittade bland annat på filmen ”We just want to live”. Filmen hade premiär under Almedalsveckan och är en personlig dokumentär om Genesa från Rumänien och Elin från Sverige, som blir vänner och besöker varandras hem.

Den visar både på vilka svårigheter du som rom behöver övervinna, för att överhuvudtaget kunna överleva, och vilka hinder som finns i andras huvuden och fördomar för att kunna förstå situationen som romer har. Elin visar i filmen upp både sina och andras fördomar och det är smärtsamt att följa med till Genesas hem och se hur romerna lever i Rumänien. Det finns värme och glädje, men inte det vi i Sverige ser som grundläggande, som tillgång till kök och toaletter. Efter att vi sett filmen diskuterade vi först den och våra upplevelser från den, och därefter fortsatte vi diskutera vad vi vill göra lokalt.

Vi tog alla med oss något från filmen, den fick oss att betrakta oss själva och våra fördomar. Vi imponerades av Genesas ostoppbara vilja att göra något mer av sitt liv. Att själv lära sig engelska, utan tillgång till lärare eller skola, och att nu dessutom lära sig svenska är starkt och målmedvetet.  Att få höra om rudari och deras situation var starkt och skrämmande. Så mycket historia som vi inte känner till. Hela Genesas familj verkade ha samma driv att förändra sin situation, men hindras gång på gång av lagar och föreskrifter som tolkas och ändras för att passa dem som har makten och förtrycka de redan utsatta. Genesa obändiga kraft att fortsätt orka kämpa för ett bättre liv, att inte ge upp, är det som gör allra mest intryck i filmen och den känslan lever kvar efteråt.

Vi är många som vill visa att vi inte ställer upp på det sätt som många kommuner och politiker i dag väljer att tolka lagar. Vi har skrivit en debattartikel där flera organisationer, inte bara Fi Jämtland, visat intresse att vara med och skriva under. Om du har kontakter med någon organisation som håller med oss om det vi skriver i det HÄR inlägget, om romer och allas likhet inför lagen så kan du skicka deras mailadress till jamtland@feministisktinitiativ.se. Då skickar vi över utkastet till debattartikel. Men det är bråttom, om organisationen vill vara med och underteckna behöver vi ett svar senast klockan 17.00 torsdag 12 november.

Om du vill träffa oss, fika, och diskutera det här eller vad som helst annat, så bjuder vi in till ett F!ka med Fi Jämtland igen. Vi ses på Pause, vid busstorget i Östersund, klockan 1900, torsdag den 26 november. Du kan anmäla dig HÄR eller via mail, eller bara dyka upp!

Vi ses!

Ingrid Mårtensson
Studiecirkelledare

IMGP1203

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s