Debattinlägg

Rasism finns överallt

I veckan angreps ett tvåårigt barn av en man på busstationen i Östersund (läs till exempel HÄR). Det talas om att det är ett hatbrott, och Kommundirektören skriver på facebook:

skärmdump5

Ja, det är fruktansvärt, ja, det saknas ord. Men det är Östersund. Vi kan inte blunda för att rasismen finns här, precis som överallt annars. Vi är på intet sätt skyddade från den. Om du är vit och med ursprung flera generationer bakåt i Sverige behöver du inte uppleva den, men det betyder inte att den finns. Ibland helt öppet, ibland illa dold under en yta av förnuftigt resonemang. Det är bara att läsa insändare i våra tidningar för att snabbt hitta mer eller mindre uttalad rasism. Alla de här citaten är plockade från de senaste veckornas insändare: 

”Nej, bostäder och jobb ska i första hand tillhandahållas svenska medborgare.
Det känns nästan som om vi blivit ”ockuperade” av lycksökare.”

”Sveriges kristna kyrkor förväntas ställa upp och hjälpa till. I andra länder dödas kristna och kyrkor bränns ned.”

”…ska våra skattepengar skänkas för ett projekt för att hitta svartjobb till människor som inte är skrivna här i landet? Vi är inte lika inför lagen.”

”Jag tycker också synd om dessa människor men jag godtar inte en försämring i den svenska välfärden.”

”Först hade inte Östersunds kommun råd att låta Opes ungdomar att få gå i sin gamla kära skola, med sina kompisar, men när det gäller invandringen, så finns det tydligen resurser.
Jag undrar vad opeborna anser om detta? Snart får väl Brunflo ungdomarna bussas någon annanstans, för då ska vi väl upplåta Kastalskolan till flyktingar. Eller?”

Det är bara att vara öppen för att se rasismen så syns den snabbt, även av oss som bara på grund av våra namn och vår hudfärg slipper utsättas för den personligen. Den finns överallt i samhället. I butiker, inom vården, på arbetsplatser, i politiken. Den drabbar de som utsätts redan i förskolan och blir tydligare och mer uttalad ju högre upp i klasserna du kommer. Om det inte handlade om skällsord och hatiska kommentarer så handlade det om exotifiering, det vill säga andra sidan av myntet rasism. Där du objektifieras helt utifrån din hudfärg eller ditt ursprung, och förminskas till att bara vara det och dessutom därmed etiketteras med ett antal stereotypiska fördomar om din hudfärg eller ditt ursprung. Andra elever uttrycker sig rasistiska, och, ännu mer skrämmande, lärarna hindrar dem inte alltid utan ibland ursäktar och till och med håller de med om uttalandet.

Om du inte riktigt tror mig kan du läsa den HÄR artikeln:

”Följande borde vara självklart. Rasismen måste erkännas för att kunna bekämpas. Nationalism har ingen plats i ett konsekvent demokratiskt samhälle präglat av mångfald. För ett sådant samhälle bör respekt för alla människors lika värde och ickediskriminering bli det förenande kittet.

Det ska inte längre gå att förneka rasismen i ett samhälle präglat av rasistiska mord, eskalerande hatbrott och brinnande flyktingförläggningar. Ej heller ska det gå att förneka att dessa våldsamma uttryck är symptom på djupare samhällsproblem. Exempelvis diskriminering enligt välbekanta mönster inom varje samhällsområde samt en allt skarpare skiktning och segregation i samhället mellan vita och ickevita.

Vi kan inte sägas vara ett samhälle som respekterar mänskliga rättigheter, men i praktiken ha olika rättigheter och möjligheter för ickevita. Vi kan inte ivrigt stödja jämställdheten,men sticka huvudet i sanden när det gäller rasismen.

Det räcker nu. Låt oss sluta stödja en politik som delar upp oss i ”vi” och ”dom”. Låt oss också sluta förneka att rasism och nationalism har djupa historiska rötter i vårt land. Förtryck av samer, afrofobi, antiziganism, antisemitism och islamofobi är inga nya företeelser.”

Återigen:Ja, det är fruktansvärt, ja, det saknas ord. Och det är Östersund. Frågan är, hur ser vi till att ändra på det här?

Du, ja just DU, kan börja redan idag, genom att protestera när du hör någon uttala sig rasistiskt eller exotifierande. Det kan bara ändras om alla som har privilegiet att INTE utsättas börjar visa att vi inte går med på att andra behandlas sämre!

Ingrid Mårtensson
Ledamot styrelsen Fi Jämtland

IMGP1239

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s