Aktuellt

Kommunfullmäktige Östersund 29 oktober

I Fi Jämtland pågår ett arbete med att förbereda för att bilda kommunföreningar i länet. Ett steg på vägen är att besöka öppna möten i din kommun. Den 29 oktober deltog vår ordförande, Marie Wiktorsson, vid del av Kommunfullmäktiges sammanträde. Du kan hitta alla protokoll i Östersunds kommun HÄR.

En av de saker Marie gjorde var att använda appen Gendertimer under förmiddagen och det gav det här resultatet:

Talartid KF

Appen mäter talartid fördelat på kön och här är enbart politikernas/ledamöternas inlägg registrerade. Alltså inte informationspunkter med tjänstepersoner i kommunen.

Överst syns könsfördelningen på plats i Kommunfullmäktige, 32 män och 24 kvinnor. Därefter syns den totala talartiden som män respektiva kvinnor använt, 22 minuter och 50 sekunder för män och 10 minuter och 8 sekunder för kvinnor. Längst ner syns antalet inlägg som gjorts. Där visar bilden fel, då det blev ett dubbelklick vid ett tillfälle för en kvinnlig talare. 6 inlägg från totalt 4 män och 5 inlägg, alla från samma kvinna. Vi är medvetna om appens binära könsuppdelning och därmed osynliggörande, så Marie kontaktade appleverantören och fick följande glädjande besked:

Gender timer

Vi tipsar alla som befinner sig i olika sammanhang med möten och talartid att använda den här appen eller ta statistiken för hand. På skolan, arbetsplatsen eller i föreningar! Och, du som går på möte i kommunen där du bor, kolla hur det ser ut just där och då!

Marie kunde enbart närvara på förmiddagen och det som behandlades då var delårsrapporten för budgeten och en genomgång av resultatet av en folkhälsoundersökning som genomförts i länet och i alla kommuner. Du kan se resultatet både för hela länet och för alla kommuner HÄR under rubriken ”Nationella befolkningsenkäten Hälsa på lika villkor 2014. Bland annat visar undersökningen för Östersunds kommun att psykiskt ohälsa är större bland unga tjejer och att kvinnor oftare än män rädda att vistas ute.

Rapporten konstaterar:

”För att nå jämlikhet i hälsa krävs åtgärder för att påverka de förhållanden under vilka vi växer upp, lever, arbetar och åldras samt förhållanden i hälso- och sjukvården. (WHO 2008). Folkhälsoarbete är ett brett område som rymmer många olika aktörer där insatser behöver ske på olika nivåer och i samverkan. Många av hälsans bestämningsfaktorer påverkas på nationell nivå, andra kan påverkas i en kommun eller på regional nivå, där hälso- och sjukvården är en viktig del. Skillnader i hälsa är därmed påverkbara genom politiska beslut. Viktiga aktörer finns även i det civila samhället, föreningslivet och näringslivet. Slutligen ligger andra delar hos individen själv att påverka, men hälsosamma val blir lättare om förutsättningar finns.”

Tiderna för sammanträden i Östersunds kommun kan du hitta HÄR, liknande scheman finns på alla kommuners hemsida. I Östersund kan du även se möten via webbtv, HÄR.

Om du är intresserad av att börja arbeta med kommunpolitik, oavsett vilken kommun i Jämtland du bor i,kan du kontakta Marie på marie.wiktorsson@gmail.com och bli med i vår kommunpolitiska arbetsgrupp!

Om du vill aktivera dig den här veckan kan du gå med i fackeltåget på onsdag 25 november. Vi träffas i Österängparken i Östersund (ovanför järnvägsstationen) och sen går vi därifrån 19.15 i fackeltåg till Stortorget. På Stortorget hålls det sedan några tal, med anledning av att det är FN:s internationella dag för avskaffande av våld mot kvinnor.

Ingrid Mårtensson
Ledamot styrelsen Fi Jämtland

IMGP1807

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s