Pepp / Recension

Homeparty i Ånge

I höstas, den 3 november, var Gudrun Schyman i Ånge och höll i ett homeparty. Partyt var välbesökt och hölls i Ånge Folkets Hus. Några Fior från Jämtland, bland annat Linn och Helena, var på plats och tyckte så här:

Föreläsningen var intressant och upplevdes inkluderande eftersom Gudrun förklarade allt på en sån nivå, så att alla, även de som inte har nån kunskap om, eller är intresserad av, feministisk politik, kunde förstå och hänga med på vad hon menade. På en tavla som målade hon upp sin bild av samhället på. De flesta i publiken nickade och hummade i samförstånd, men för vissa var det en helt ny samhällssyn som hon beskrev. Jag tänkte att det är tydligt att en hel del av de feministiska tankarna och ståndpunkterna inte ännu nått fram till alla i Ånge än.

Eller, jag blev rättare sagt framförallt positivt överraskad, dels för att det var så många som kommit dit, och även för att de flesta redan verkade ha ett feministiskt tänk.

Homeparty Ånge

Sen finns det ju alltid de som inte alls håller med eller förstår, i och med att det är så nytt för dem. En åhörare uttryckte till exempel sin oförståelse för ”homofilers behov av att ‘visa upp sig’ i de här prideparaderna”. Detta trots att Gudrun tydligt ritat upp hur hon ser samhället, till exempel med en bubbla för de privilegierade: ”vita, män, cis, hetero, normativ funktionalitet” och en bubbla för de icke-privilegierade: ”icke-vita, kvinnor, trans, icke-hetero, annan funktionalitet”. Den första bubblan var stor och ritades högst upp på tavlan. Den andra var mindre och placerades under den första bubblan. Trots en så tydlig bild och med konkreta exempel kunde den åhöraren inte koppla att han tillhörde den första bubblan, åtminstone på flera sätt, och att, som i hans exempel, icke-heteropersoner inte har lika stor möjlighet att uttrycka sig i samhället.

Det känns förbluffande att vissa har en sån oförmåga att se sig själv utifrån. Antingen var han så förvirrad över dessa, för honom uppenbarligen nya, tankesätt, eller så orkade/ville han inte hänga med eller engagera sig för att förstå. Som sittande i publiken fanns önskan att hoppa upp ur stolen och peka på bubblorna och få honom att inse att han tillhörde den största bubblan, och att de han ondgör sig över tillhör den mindre, som tydligt är just mindre och hamnat under den stora.

Homeparty Ånge2

Jag tyckte inte att Gudruns rappa svar ”Du tror inte att samhället skickar ut heterosexuella signaler hela tiden? Hepp…” räckte. Det är svårt för nån att se, som har ett så traditionellt tankesätt (med ”traditionellt” så menar jag ”förlegat”). Samtidigt är anledningen till att Gudrun orkar just att hon inte lägger energi på den som inte vill förstå, och han var nog ett sånt fall och jag begär inte det av henne. Jag är mest besviken på mig själv som inte tog saken i egna händer och inte följde min första reaktion, att just hoppa upp ur stolen och stå på mig. Den känslan av obehag som uppstår när någon med många fler privilegier än mig inte klarar av att se det.

Samtidigt visade just den repliken hur viktigt det är med event/rörelser som Pride och Rfsl, just för att de syngliggör och inkluderar det som samhället idag inte förmår, inkludera fler personer än de som Gudrun ritade upp i den stora bubblan.

Stort tack till Fi Sundsvall som arrangerade homepartyt och som bidrog med bilderna till inlägget!

Ingrid Mårtensson
Ledamot styrelsen Fi Jämtland

2 tankar om “Homeparty i Ånge

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s