Studiecirkel

Nytt i partiprogrammet om synen på arbete och arbetslöshet

Vi har fått ett uppdaterat partiprogram, du hittar hela på hemsidan för Feministiskt initiativ. Eftersom vår virtuell studiecirkel utgår från partiprogrammet kommer jag att titta vilka ändringar och tillägg som gjorts i de kapitel vi redan gått igenom, innan jag fortsätter med de nya kapitlen! I dag fortsätter genomgången av kapitel C. En ny syn på arbete med underkapitlet C. 5 Arbetslöshet.

”År 2008 införde Alliansen den s.k. deltidsbegränsningen i arbetslöshetsförsäkringen. Den innebär att du som är arbetslös endast kan stämpla deltid i 75 dagar. När de 75 dagarna är slut kan du välja mellan att avstå arbete och stämpla på heltid, eller att arbeta deltid utan att få ersättning från a-kassan.”

Hur ser det ut i dag? Har den nya regeringen gjort förändringar i a-kassan för den som arbetar deltid?

”De som drabbas mest av deltidsbegränsningen är kvinnor, unga och personer födda utanför Norden som i högre grad erbjuds osäkra och därmed otrygga anställningar. Kvinnor som arbetar som exempelvis timvikarier vet ofta inte hur arbetsveckan kommer se ut. Verkligheten är att arbetsgivare kan sms:a in för några timmar någon dag men osäkert om de kan erbjuda mer under den veckan. Under sådana förhållanden blir det oerhört svårt att kalkylera inkomsten. Ska den arbetslösa chansa att jobba och därmed riskera att de 7 arbetstimmarna utgör hela veckolönen eller tacka nej till jobb och istället få a-kassa? Tar inte du jobbet ringer inte arbetsgivaren igen, utan väljer någon annan. Heltidsarbetslöshet eller deltidsarbetande? Det förstnämnda ger i alla fall chans till mat på bordet och hyran betald.”

Hur ser det ut i vårt län? Hur är fördelningen av deltidsarbete mellan män och kvinnor? Finns ”sms”-anställningar utanför Östersund? Vilka är det som har den sortens anställningar?

Läs på själv i det politiska dokumentet som du hittar HÄR och diskutera gärna i kommentarerna eller i vår studiecirkel på facebook HÄR.

Vi hörs!

Ingrid Mårtensson
Studiecirkelledare

IMGP3227

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s