Aktuellt / Information

Aktivism för en humanare asylpolitik

Om och om förfasas jag över de beslut som tas vad gäller de som flyr och asylrätten. Från att ha varit ett av de land i Europa som tagit de mänskliga rättigheterna på stort allvar till att tävla om att vara ett land med stränga och svåröverkomliga hinder för de som söker asyl.

Gudrun Schyman konstaterar att regeringen verkar reagera i panik, läs hela artikeln HÄR.

”Sveriges regering visar inte bara dåligt omdöme utan också att de helt släppt taget om mänskliga rättigheter. Panikartade förslag presenteras på löpande band, trots att de sätter internationella konventioner och asylrätten ur spel, vilket nu också Lagrådet påpekat. Det pågår ett blodigt krig och det brinner ute i världen. Vi kan inte möta alla de som tvingats lämna sina trygga hem för ett liv på flykt, genom att stänga gränserna.”

I kontrast till besluten som försämrar för de som flyr beslutar Sverige samtidigt att låna ut pengar till Brasilien, i samband med försäljningen av JAS gripen-plan, läs mer HÄR.

”Svensk exportkredit ger lån till Brasilien för köpet av 36 Gripenplan. Men det statliga bolaget ger också ett lån på cirka två miljarder kronor – pengar som ska finansiera vapen till planen. Brasilien vill enligt medieuppgifter köpa missiler och bomber från länder som Tyskland, Sydafrika och Israel.”

Jag skulle vilja uppmana alla folkvalda att fundera igenom orsak och verkan, vilka konsekvenser ett beslut ger.

Att tillverka vapen innebär att vapen säljs -> att vapen säljs innebär att vapen används -> att vapen används innebär konflikter, krig och våld -> konflikter, krig och våld innebär att människor flyr.

Om vi är med och startar krigen i den ena änden av orsakskedjan är det vår förbannade skyldighet att ta hand om resultatet i den andra änden av kedjan!

Feministiskt initiativ har gjort ett uttalande, du kan läsa hela HÄR.

”Sveriges regering visar nu inte bara dåligt omdöme utan också att de helt släpper taget om mänskliga rättigheter. Förslagen strider mot internationella konventioner och asylrätten sätts ur spel. Det pågår ett blodigt krig och det brinner ute i världen. Vi kan inte möta alla de som tvingats lämna sina trygga hem för ett liv på flykt, genom att stänga gränserna.

Feministiskt initiativ uppmanar nu till massiva protester mot regeringens flyktingpolitik. Vi uppmanar civilsamhället; föreningar, religiösa samfund och allmänheten, att högljutt protestera mot regeringens planer.”

Nu har DU möjligheten att vara med och protestera. En politiskt obunden demonstration genomförs söndag den 20 december 13.00 i Östersund. Om du vill gå med kan du anmäla dig i det HÄR facebookeventet. Om du dessutom vill vara med som representant för Fi Jämtland kan du även anmäla dig HÄR eller skicka ett mail till jamtland@feministisktinitiativ.se

Om du inte kan gå med i tåget kan du protestera genom att skicka mail till ministrarna, Amnesty har en färdig mall, lät att använda, HÄR. Skicka gärna till flera av ministrarna!

Vi ses under banderollerna!

Ingrid Mårtensson
Ledamot styrelsen Fi Jämtland

IMGP3409

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s